Midskogs kraftverk

Midskogs kraftverk 80 år

MIDSKOG (JT) Vattenfalls kraftstation Midskog i Indalsälven har i juli 2024 producerat fossilfri vattenkraft i 80 år! Men trots det har jubilaren inga planer på någon pensionering.

Publicerad

Midskogs vattenkraftstation är Vattenfalls nordligaste kraftverk i Indalsälven, och mätt i installerad effekt den fjärde största kraftstationen i älven. Midskog ligger cirka 40 kilometer öster om Östersund, och är ett resultat av det stora utbyggnadsprogram för vattenkraft som påbörjades under 1940-talet.

Projektet byggdes klart på rekordtid trots att det i Sverige under krigsåren var mycket svårt att få fram byggmaterial, maskiner och inte minst bränsle.

-Från beslut till infasning på elnätet tog det bara tre år! Genom att lära av tidigare projekt bland annat från bygget av Hojums kraftstation i Göta älv kunde ledtiderna kortas ned för konstruktion och tillverkning, berättar Tord Eriksson, produktionschef för Vattenfalls nordiska vattenkraftverksamhet.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS