LEDARE

En intressant valrörelse stundar

I Strömsunds kommun.

En nyhet vi var först med att berätta om förra veckan var att förra socialdemokratiska kommunalrådet i Strömsund Göran Bergström som avgick i mars ifjol nu gör politisk comeback!

Nu på moderaternas lista till kommunfullmäktige.

Som skäl anger han Natofrågan och inte minst hur den politiska ledningen i kommunen handlat i turerna kring fastigheterna i Backe.

Som en av de mest personvalskryssade i kommunen förra valet är nog sannolikheten stor att han får med sig en del väljare över till moderaterna som väljer att rösta på personen Bergström! Väljare som kryssar upp honom i listan!

Svante Westin, företagaren som försökt köpa backefastigheterna och som leder motståndet mot rivningarna står högt upp på moderaternas lista och lär komma in i fullmäktige.

Just turerna kring förslagen om rivning av fastigheterna i Backe, eventuell försäljning och den värdering man låtit göra från kommunen riskerar att bli det som leder till skifte av politisk ledning vid höstens val.

Hela frågan och hur den handlagts har väckt mycket ilska inte bara hos backeborna utan på många ställen i kommunen.

Regionrådet Bengt Bergqvist (s) från Strömsund som förresten är toppnamnet på socialdemokraternas lista till Regionen sitter som styrelseordförande i kommunala Strömsunds hyresbostäder.

Bergqvists politiska karriär har under åren byggt på välarvoderade föga arbetsintensiva uppdrag.

När han i sin egenskap av styrelseordförande agerat kring fastigheterna i Backe har det varit med fingertoppskänslan hos ett större fastrostat kylskåp.

Även här lär väljarna kunna vilja premiera den insatsen!

Det är obegripligt att socialdemokraterna inför ett valår målat in sig i ett hörn kring fastigheterna i Backe. Att först stenhårt hålla linjen rivning för att sedan efter ockupation och våldsamma protester svänga till att vilja sälja.

Då till värderingar man beställt som saknar all verklighetsförankring!

Att värdera fastigheter till 6-7 miljoner i ett område där kommunen själv är den som under årens lopp varit den som satt marknadspriset. Då genom att sälja flera stora fastigheter för BARA en krona!

Kommunens största fastighet, Backe sjukhus på ca 9000 kvadratmeter såldes av kommunen för en miljon kronor år 2006. Och då följde det med ett kontrakt på 15 år där kommunen hyrde en stor del av lokalerna.

Sedan dess har knappast fastighetsmarknaden i Backe förbättrats.

Den här historien kommer säkert att få stort genomslag i det kommande valet!

Till detta hör dessutom att det sker generationskiften i många partier.

Lokala missnöjespartiet Rättvis Demokratis grundare Göran Edman lämnar ordförandeposten i partiet.

2006 fick RD ca 25 procent av rösterna i kommunalvalet och Edman blev ett av styrande kommunalråd men sedan har det gått rakt nedåt och i senaste valet fick man 5 procent.

Gudrun Hansson, tidigare socialdemokratiskt kommunalråd och tungt lokalt namn lämnar som ordförande i S-föreningen i Strömsund.

Tomas Edin blir ny ordförande i Sverigedemokraterna i Strömsund.

Det blir med andra ord en intressant lokal laddad valrörelse i kommunen.

Jag ska återigen påminna alla våra papperstidningsprenumeranter att ni också kan läsa den digitala E-tidningen och vår hela tiden uppdaterade hemsida om ni skaffar er inloggning!

Gör det annars missar ni hälften av veckans nyheter i JT!

Powered by Labrador CMS