LEDARE

En gruva i Oviken närmar sig med stormsteg 

Tyvärr tror jag vägen är spikad mot en gruva i Oviken. Oavsett miljöpåverkan och lokal opinion.

SGU, Sveriges Geologiska Undersökning håller på eget initiativ på att undersöka om en gruva i Oviken kan klassas som riksintresse. 

Det är efter att EU nyligen publicerat en lista över kritiska råvaror. Om myndigheten finner att området vid Häggån, nära byarna Bölåsen, Önsta, Myckelåsen och Månsåsen uppfyller kraven kan området bli ett riksintresse för vanadin. 

Om Häggån blir riksintresse innebär att gruvnäringen får en förtur som övertrumfar andra intressen. 

Det som är intressant är den stora förekomsten av vanadin, liksom uran. I båda fallen rör det sig om kanske de största fyndigheterna i Sverige. 

Nu har samtliga kommuner kring Storsjön gått ihop för att stoppa gruvplanerna. Berg, Åre, Krokom och Östersund kämpar för att stoppa en gruva. 

Det med hänvisning till de negativa konsekvenser man anser att det riskerar få för vattnet i Storsjön. 

Jag har skrivit det tidigare. Vi har en regering som vill låsa sig fast i att bygga kärnkraft, något som ska finansieras genom att du och jag skjuter till majoriteten av pengarna för utbyggnaden. 

Regeringen vill ha kärnkraft, kärnkraft kräver uran. Uran som idag importeras. Vi ska ha en grön omställning som kräver sällsynta metaller till bla batteritillverkning. Metaller som vi idag också importerar. 

Hur jag än vänder och vrider på detta så leder det bara till ett snabbspår för en gruva i Oviken. 

Och då struntar man i lokala opinioner och vad kommunerna tycker. Det kommunala vetot tror jag i det sammanhanget är lite värt. 

Nu gäller det ett nationellt intresse av att säkra begärliga råvaror. Och då har regeringen makten att gena ordentligt i regelverken. 

Jag hoppas jag har fel, men tyvärr tror jag att jag har rätt. Vi kan ta exemplet Cementa på Gotland. 

För några år sedan avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om kalkbrytning på grund av otillräcklig miljökonsekvensbeskrivning, regeringen gav då ett tillfälligt tillstånd som överklagades av fyra miljöorganisationer. 

Men, Högsta förvaltningsdomstolens beslut blev att det var rätt att låta Cementa fortsätta att bryta kalksten utanför Slite på Gotland. 

Gruvbolaget har sökt bearbetningskoncession för Häggån hos myndigheten Bergsstaten. 

Det tar minst ett år. När man fått det ska man få miljötillstånd där många variabler ska uppfyllas. 

Något som Mark och Miljödomstolen ska behandla. Men som vi ser i exemplet Cementa är ingenting hugget i sten. 

Och tyvärr tror jag att blir det ett beslut om att fyndigheten vid Häggån är av riksintresse är vägen spikad mot en gruva i Oviken! Oavsett miljöpåverkan och lokal opinion.

Powered by Labrador CMS