Flygbild över Långforsens vattenkraftstation. Foto Jämtkraft
Flygbild över Långforsens vattenkraftstation. Foto Jämtkraft

Slutet nära för Långforsens kraftverk

LÅNGAN (JT) I Nedre Långan nära Landön ligger ett av Sveriges äldsta vattenkraftverk, det över 100 år gamla Långforsens kraftverk. Det är också ett kraftverk som det varit mycket stridigheter om under flera årtionden. Nu har Jämtkraft lämnat in en ansökan till Mark- och miljödomstolen för att få tillstånd att avveckla vattenkraftstationen.

Publicerad

De vill avlägsna överfallsdammen och använda delar av det borttagna materialet som fyllnadsmaterial i intagskanalen. Det hela beräknas kosta runt åtta miljoner kronor och beräknas starta i augusti nästa år, om Mark- och Miljödomstolen godkänner ansökan. Det har varit ett stort engagemang emot utbyggnad. Föreningen Låt Långan leva bildades för flera decennier sedan och år 2017 bildades Föreningen Långforsen.

Göte Thorén i Låt Långan leva är glad idag:

Vi har tidigare stridit för att forsen skulle bli fri och nu är det dags att avsluta föreningen. Pengarna vi har innestående ska enligt stadgarna att gå till Nedre Långans fiskevårdsområde, men beslutet är ännu inte fattat. Nu får vi bara hoppas att allt går i lås med tillstånd och rivning!

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS