Frida, Arvid, Alex, Sonny, Olof och Lizen – ungdomarna bildade kedja för att rädda möbler och föremål.
Frida, Arvid, Alex, Sonny, Olof och Lizen – ungdomarna bildade kedja för att rädda möbler och föremål.

Alla ställde upp vid brand i Rossön

ROSSÖN (JT) Det ryker fortfarande från de två hus som brann ner på Hällnäset i Rossön när en skara ungdomar och ägarna till ett av husen är på plats. Det var på söndagen som Per Åke Bölander och hans sambo Helena Barrevall brände gräs ner mot vattnet nedanför Helenas barndomshem.

Publicerad Senast uppdaterad

– Det var lugnt och stilla när vi lämnade, och vi har bränt gräs i 20 år utan problem. Det var ingen öppen eld, säger Per Åke.

Men ändå var olyckan framme. Vid två-tiden fick han larm från en släkting på äldreboendet tvärsöver vattnet. ”Det brinner på Hällnäset”.

En vedbod var den första byggnaden som elden tog tag i, och sedan hände allt blixtsnabbt. Nästa vedbod vid det andra huset tog också eld, och idag finns bara rykande ruiner kvar av två fastigheter.

– Det känns för jäkligt. Det här var min svärfars ögonsten vid vattnet. Att grannens hus också brann är jobbigt, säger Per Åke.

Var för sig har han och Helena fått lämna rapport till polisen om vad som föregått husbränderna.

Helena har fällt många tårar. Det går nog inte att ge en rättvis beskrivning av hur det rör sig i huvudet med alla tankar som virvlar omkring. I huset fanns många minnen av hennes föräldrar. Dottern, som hade huset som fritidshus, har förlorat affektionsvärden som silver, mormoderns gamla servis, morfaderns stora medaljsamling är borta. I femtio år hade morföräldrarna bott i huset som liksom grannhuset blivit fritidshus.

”Bilda kedja och töm!” löd ordern från Östersundsbefälet till alla frivilliga. Räddningstjänsten från Backe, Hoting och Strömsund svarade för insatserna sida vid sida med dem. Så blev det också ett sorts organiserat kaos med skarp förbud för att gå upp till övervåningarna. De var bara tillåtna för rökdykarna.

Det var ett jäkla gäng från början. Vi sprang in och ut och in och ut. Man var som en robot. Vi till och med fick ut ammunition ur båda husen också, säger en av ungdomarna.

– Vi delade upp husen mellan oss, och jag fokuserade på att få ut album och tavlor, säger Arvid som var en av de första framme vid branden.

Han fick snart sällskap av några av fibergrävarna från Zpyke som uppmärksammat röken från Hällnäset. Folk strömmade till och gav prov på sammanhållningen i Rossön. Hos alla grannar finns nu ägodelarna i förvar. Dagen efter branden finns det mycket att prata om.

– Ingen person kom till skada, men tänk om vi inte hade gått hem, tänk om vi hade upptäckt branden tidigare, tänk om inte, funderar Per Åke och Helena, båda angelägna om att framföra ett tack för allas hjälp. Det saknas ord att beskriva. Nu väntar utredning, försäkringsbolag och ännu mycket att bearbeta.

Powered by Labrador CMS