Foto: Sandra Lee Pettersson

Elbussarna drivs inte bara av el från Billstaån - kan vara vilken el som helst

ÖSTERSUND (JT) Sedan mars 2018 har elbussarna rullat i stan. På baksidan av dessa finns ett meddelande som säger att bussen är laddad med förnybar el från Billstaån men det går inte att garantera att det rör sig om just förnybar el.

Publicerad Senast uppdaterad

“Laddad med förnybar el från Billstaån i Hackås” är ett meddelande som går att läsa på baksidan av elbussarna som rullar sig i Östersund. I själva verket skulle elen kunna komma från i stort sett vilken typ av elproduktion som helst och Karin Bodén, pressansvarig Jämtkraft säger att det är en fråga som rör elcertifikatsystemet.

– Det står inte på bussarna att det uteslutande är el från Billstaån och det är samma resonemang som i elcertifikaten. Det är inte exakt de elektronerna som kommer in utan det kan vara så att bussarna delvis är laddade med den elen. Även om du väljer förnybar energi är det inte alltid sådan även om man betalar extra för elcertifikaten. Jag står för det men kan också säga att det kanske behöver uppdateras. Hållbarhetskommunikationen går framåt hela tiden och vi lär oss precis hela tiden, säger Karin Bodén.

Ulrika Edlund, jurist på Konsumentverket säger att frågan om huruvida det rör sig om falsk marknadsföring är svår att besvara. Det handlar enligt henne om mottagaren av budskapet.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS