Foto: Sandra Lee Pettersson
Foto: Sandra Lee Pettersson

Elbussarna drivs inte bara av el från Billstaån - kan vara vilken el som helst

ÖSTERSUND (JT) Sedan mars 2018 har elbussarna rullat i stan. På baksidan av dessa finns ett meddelande som säger att bussen är laddad med förnybar el från Billstaån men det går inte att garantera att det rör sig om just förnybar el.

Publicerad Senast uppdaterad

“Laddad med förnybar el från Billstaån i Hackås” är ett meddelande som går att läsa på baksidan av elbussarna som rullar sig i Östersund. I själva verket skulle elen kunna komma från i stort sett vilken typ av elproduktion som helst och Karin Bodén, pressansvarig Jämtkraft säger att det är en fråga som rör elcertifikatsystemet.

– Det står inte på bussarna att det uteslutande är el från Billstaån och det är samma resonemang som i elcertifikaten. Det är inte exakt de elektronerna som kommer in utan det kan vara så att bussarna delvis är laddade med den elen. Även om du väljer förnybar energi är det inte alltid sådan även om man betalar extra för elcertifikaten. Jag står för det men kan också säga att det kanske behöver uppdateras. Hållbarhetskommunikationen går framåt hela tiden och vi lär oss precis hela tiden, säger Karin Bodén.

Ulrika Edlund, jurist på Konsumentverket säger att frågan om huruvida det rör sig om falsk marknadsföring är svår att besvara. Det handlar enligt henne om mottagaren av budskapet.

– Just miljöpåståenden är svåra frågor. Utgångspunkten när man marknadsför något är att det ska vara sant och det handlar om hur en genomsnittskonsument uppfattar det. Man kan ju inte styra så att all el kommer från en plats utan det blir ju blandad el om man inte köper in hundra procent vattenkraft, till exempel, säger Ulrika Edlund.

Bertil och Astrid Eriksson är pensionärer och bor i Östersund båda två. När de får se hur bussarna ser ut berättar Astrid att hon inte visste att de producerade förnybar el vid Billstaån och Bertil säger att det ser lite konstigt ut med den sortens citat.

– Det ser ju faktiskt lite märkligt ut. Man väntar sig väl att det bara är el från Billstaån som ska driva bussen, säger han.

Jämtkraft använder enligt sin hemsida hundra procent förnybar energi och Gustav Martner, ansvarig för reklam- och marknadsrättsfrågor på Greenpeace Sweden säger att det är en fråga där budskapet bakom texten kan vara viktigare än hur texten faktiskt är formulerad.

– Om det är så enkelt att det bara går att sätta en asterisk som förklarar att den förnybara elen bara delvis kommer från Billstaån är det kanske ett ganska litet problem. Om det rör sig om el som kommer från en källa som är i konflikt med budskapet är det ett mycket större problem, säger Gustav Martner.

Powered by Labrador CMS