– Tillskottet på 360 miljoner ger oss förutsättningar att bilda områdesskydd på en liknande nivå som 2020 och även öka omfattningen av naturvårdande skötsel jämfört med fjolåret, säger Johan Åberg, områdesskyddsspecialist på Skogsstyrelsen.

360 miljoner till fjällnära skog

LÄNET (JT) Regeringen förstärker Skogsstyrelsens anslag för 2021 med 360 miljoner kronor för ersättningar i fjällnära skog. Detta bidrar till att Skogsstyrelsen nu åter kan bilda områdesskydd och sköta skyddade områden, något som hittills under 2021 legat på is då pengarna inte räckt till.

Publicerad

– Det handlar om en anpassning av Skogsstyrelsens budget utifrån de rådande förutsättningarna. Vi ser ett kraftigt ökat inflöde av ansökningar om avverkning i fjällnära skog och staten är enligt lag skyldig att betala ersättning då ansökan om avverkning nekas på grund av höga naturvärden, säger Herman Sundqvist, generaldirektör på Skogsstyrelsen.

I den ursprungliga budgeten som regeringen föreslog i september 2020, fick Skogsstyrelsen 193 miljoner kronor att använda till intrångsersättning i fjällnära områden samt till områdesskydd och naturvårdande skötsel.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS