Viktor Ragnarsson och Axel Kristoffersson lyssnar när Calle Wahlström går igenom kvällens pyssel.
Viktor Ragnarsson och Axel Kristoffersson lyssnar när Calle Wahlström går igenom kvällens pyssel.

Kyrkan har startat traktorcafé för ungdomar i Ede

Den motorburna ungdomen i Offerdal har en ny mötesplats. Församlingshemmet i Ede förvandlas under sju onsdagar i höst till Café Traktor.

Publicerad

Mitt i mörka november lyser flitens lampa i församlingshemmet i Ede, Offerdal. I köket står församlingsherden Calle Wahlström och gör varma mackor och till sin hjälp ikväll har han Arne Lund från Ede som är i full färd med att koka kaffe. Snart är kvällens första gäster på ingång.

– Jag hade sett a-traktorungdomar nere på byn och kände att det skulle vara roligt om de hade någonstans dit de kunde gå, för sitta prata och fika. Sen dök det upp en chans när en studiecirkel blev inställd. Då fick jag sju onsdagskvällar lediga och då tänkte jag att nu kör jag ”Café Traktor”, skrattar Calle.

Han berättar att han inför starten träffade ungdomar i Änge, som på kvällarna hade samlats vid busshållplatsen. Han frågade dem om de var intresserade att komma och fika om han startade ett kafé. De var positiva till idén. Ungdomarna själva har stått för merparten av marknadsföringen via sina sociala medier. – Dom flesta besökarna kommer härifrån Offerdal men även från Nordannälden och Östersund, berättar Calle. Calle Wahlström räds inte att testa nya verksamheter i pastoratet. Tidigare har han arrangerad både kyrkpub och kyrkbingo. – Jag tycker det är kul att träffa nya människor och att göra saker som folk tycker är roliga att gå på, förklarar Calle.

Under cafékvällarna får besökarna lösa lite kluriga men lättsamma uppgifter. Det kan vara ordflätor eller liknande som ska ge dem något att tänka till på. – Det är fantastiskt att se alla dessa ungdomar som kommer hit. Att de har en plats att träffas på och umgås i en bra miljö. De är så trevliga, berättar Arne Lund.

Vid ett av kaféborden sitter Viktor Ragnarsson, Axel Kristofersson och Albin Hoflén, alla från Offerdal. De är trogna besökare på ”Café Traktor” De gillar att det finns ett ställa att åka och fika på och de ger bra betyg till Calles varma mackor. Sista gången caféet har öppet är 18 november, men ungdomarna skulle gärna vilja ha en fortsättning. – Ja det skulle vara bra det, säger Viktor och de andra håller med. Någon fortsättning på ”Café Traktor” efter 18 november finns i nuläget inte men Calle Wahlström har planer på en annan sak för ungdomarna i slutet på året. – Jag skulle vilja ha ett nyårsläger med övernattning. På nyårsaftonen träffas vi och hjälps åt att laga mat och att göra en rolig nyårsafton med pyssel, lekar, godis och en mässa i kyrkan mitt i natten, funderar, Calle.

Powered by Labrador CMS