Här är området i Undersåker där det finns förhöjda värden av de giftiga fluorämnena PFAS. Bild: Åre kommun

Giftigt grundvatten i Undersåker

ÅRE (JT) Åre kommun har konstaterat höga halter av det giftiga ämnet PFAS i grundvattnet i ett område med bostäder i Undersåker. Prover på grundvattnet visar på PFAS värden som är 15 gånger högre än godkänt. Nu har prover också tagits på det kommunala dricksvattnet och på vattnet i enskilda brunnar.

Publicerad Senast uppdaterad

De senaste analyserna av dricksvattnet, som gjorts i jul, visar att detta inte är förorenat utan tjänligt och ofarligt att använda.

– De prover som tagits på det kommunala dricksvattnet ser bra ut. Sedan har vi tagit prover på fastigheter som har egna brunnar för dricksvatten och där är det ett prov som överskrider gränsvärdet men det är fortfarande tjänligt, säger Jasna Lindberg, samhällsbyggnadschef i Åre kommun.

Orsaken till de höga halterna av det giftiga ämnet PFAS tror kommunen beror på att det inom området finns en övningsplats för räddningstjänsten. Fram till 2014 användes brandskum i övningar, brandskum innehåller ämnet PFAS.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS