S

Många hemlösa katter omhändertas av Djurskyddet i länet

ÖSTERSUND (JT) Sverige uppskattas ha omkring hundratusen hemlösa katter, vilket gör dem till landets största djurskyddsproblem. På Djurskyddet Jämtlands Läns Katthem och Pensionat finns stadigt 40-50 omhändertagna katter.

Publicerad

I ett rum på en liten pläd ligger svartvita kattmamman Piff med sina två kattungar. För några dagar sedan levde de vilt i Månsåsen tillsammans med tre andra småttingar. En blev omhändertagen, en blev påkörd och en försvann. – Det är svårt att hitta en katt som försvunnit. Hittar man en, utan att kunna spåra dess ägare, ska man alltid anmäla den till djurskyddet på Länsstyrelsen, säger Inez Backlund. Inez volonterar på Djurskyddet Jämtlands Läns Katthem och Pensionat, ett ideellt katthem som tar hand om katter som gått vilse, övergetts eller fötts i det vilda.

Stora burar och nätade rum fyller källaren på Odensängsvägen. Sammanlagt finns här ett fyrtiotal katter. Köket är proppat med matskålar och säckar av torrfoder. På toppen av en hög med filtar på köksstolen ligger en svart katt och sover. – Prinsen är en äldre herre. Han och Stålis är de enda permanent bosatta katterna här, säger volontären Ottilia Hagelqvist. Detta är ett av länets två katthem. De samarbetar med djurskyddet på Länsstyrelsen men är en egen verksamhet som jobbar under den nationella Djurskyddsföreningen.

Länsstyrelsen hämtar upp katten eller katterna och lämnar dom sedan på katthemmet. Men Länsstyrelsen arbetar endast under dagtid, så det händer ofta att de ideella arbetarna under kvällstid hämtar upp katterna och gör hela jobbet.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS