Ulrika Gulliksson-Leijon målar främst djurporträtt men även blommor, fordon och mycket annat.
Ulrika Gulliksson-Leijon målar främst djurporträtt men även blommor, fordon och mycket annat.

Djuriska motiv lockar Ulrika i Ragunda

I Ragunda bor och verkar Ulrika Gulliksson-Leijon med sitt måleri i alla dess former.

Publicerad

RAGUNDA (JT) Det finns många med dolda talanger i vårt län, inte minst bland hantverkare och konstnärer. Ulrika Gulliksson-Leijon målar främst djurporträtt men även blommor, fordon och mycket annat.

Hon vill inte kalla sig konstnär i ordets rätta bemärkelse, utan mer som en frilansare när andan faller på och när hon får tid över. Annars har hon sitt ordinarie arbete på Z-lyften i Bispgården sedan drygt 20 år tillbaka.

Hur kom det sig att du började måla, har det varit med dig sedan barndomen?

– Det var mamma och pappa som köpte en målarlåda med oljefärger till mig i julklapp. Då hade jag bara tecknat innan i skolan och så där, och jag minns att jag tänkte att det kommer aldrig att gå måla, det kan jag bara inte. Men då gjorde jag det och det blev den här tavlan med en indian, och på den vägen är det.

Det är mycket djurmålningar, är det en tillfällighet eller är det något du känner extra för?

– Jag har alltid älskat djur har haft mycket djur själv, hundar, hästar och mycket annat i djurväg och även natur som ligger mig varmt om hjärtat.

När jag kom möttes jag av en dansk-svensk gårdshund och fick mig en rejäl utskällning är det eran hund?

– Nej det är sonen och hans tjej som har den och dom bor här i närheten. Själva har vi inga djur nu för vi har allergiska barn. Vi hade djur men det fick vi avveckla när två av de tre barnen blev allergiska tyvärr. Vi har haft fiskar och fåglar tidigare men inga pälsdjur de senaste två åren, berättar Ulrika.

Jag såg en tavla med höns bakom ett hönsnät, var hämtade du inspirationen till den?

– Jag vet inte riktigt men det var väldigt populärt med höns omkring här, många som hade höns, och då kom jag på att kanske det där är en rolig grej och min man tyckte att det skulle vara bakom ett nät som hönsen skulle vara vilket blev väldigt lyckat så det har jag sålt en hel del av.

Hur har det då varit för dig att ställa ut och få sälja under den här corona-pandemin?

– Jag är ju lite av en hobby-konstnär och står och faller inte med det för jag har som sagt ett jobb, men det är väl djungeltelegrafen som gäller. Någon som ringer och beställer en tavla av sin hund, eller fågel för dom har sett att jag finns och vill gärna ha en tavla av sitt älsklingsdjur. Just nu håller jag på att färdigställa en tavla av en flicka med två hästar omkring sig, ett sto med sitt föl, en tavla som ska skickas till Småland när den är klar.

– Men det är klart att det varit lite lugnare under det här året, men det tog lite fart nu under december med en del julklappar vilket jag tycker var roligt, och man får väl hoppas på ett mer normalt år 2021 där vi kan träffas och umgås tycket Ulrika Gulliksson-Leijon.

Powered by Labrador CMS