Marielle Forsberg som jobbar på Tasseborg ser till att det ser bra ut på hyllorna för smådjurstillbehör. Foto: Sonja Björklund
Marielle Forsberg som jobbar på Tasseborg ser till att det ser bra ut på hyllorna för smådjurstillbehör. Foto: Sonja Björklund

Jämtland - en svart fläck i smådjurshandeln

Jämtland (JT) Längtar du efter en hamster eller ett marsvin? Du kanske vill starta upp ett akvarium? Då är inte Jämtland det enklaste stället att bo på.

Publicerad Senast uppdaterad

Tidigare var det enkelt, du gick in i din djuraffär och köpte djuret/djuren och allt som behövdes till. Som kund hittar du fortfarande alla tillbehör på den lokala marknaden. I de butiker JT besökte var avdelningarna för smådjur och fisk relativt stora så efterfrågan finns. Problemet uppkommer när du som kund vill ha ett nytt djur. Om du inte hittar det på den privata marknaden får du nu köra till Sundsvall där närmaste djuraffär finns som säljer djur. Reglerna har idag blivit hårdare för att sälja djur i butik och ingen klagar nog på det, problemet har blivit att butikerna då väljer bort djuren. Åtminstone i Jämtland.

JT kontaktade Per, en av de ansvariga på en grossist till zoofackhandeln, för att höra om de märkt någon skillnad.

Tyvärr har vissa större kedjor valt att sluta med både smådjur och akvariefisk i sina butiker, men oftast väljer då kunderna att handla detta hos andra fristående butiker. På orter med färre butiker kan detta tyvärr få konsekvensen att ingen på orten längre har levande djur i butiken. Vi har förståelse för att det är ett merjobb att ha levande djur i en zoobutik, men det är ju det som gör butiken unik. De andra produkterna som foder, tugg och leksaker finns ju på i stort sett alla typer av butiker numera och en liten zoobutik har svårt att konkurrera med dagligvaruhandeln. Vi som grossist har snarare haft en kraftig ökning av allt levande under pandemin då allt fler valt att skaffa smådjur och akvariefiskar.

Vad tror du är orsaken att det tagits bort i butiker?

Att ha levande djur i butik är ett stort ansvar och omgärdat av en hel del regler, dels att personal måste ha gått aktuella utbildningar, dels att lokalen är anpassad med ventilation, burstorlekar osv samt att djur är tidskrävande med skötsel och omsorg. Men som sagt, det är ju det som gör en zoobutik unik.

Har du som kund inte möjlighet att resa långt är du alltså hänvisad till den privata marknaden. Vid ett snabbsök för Jämtland på en av de största privatmarknaderna finns inga annonser med t ex hamster, marsvin, akvariefisk och undulat men flera med kaniner.

Jenny Dittgen, ordförande i Svenska Marsvinsföreningen:

Nej tyvärr har vi inte mycket folk i Jämtland. Vanligtvis brukar folk kontakta våra registrerade uppfödare direkt. Om det för tillfället inte finns till salu djur/omplaceringar hos våra uppfödare, så kan man be om att man läggs på en kölista. Något som verkar användas flitigt är också olika omplaceringsgrupper på t.ex. Facebook eller via kontakt med våra medlemmar direkt som i sin tur kan fixa vidarekontakt till andra medlemmar, registrerade uppfödare samt uppfödare som håller på att bli registrerade. På det sättet brukar också transport kunna fixas om djuret/djuren finns någon annanstans i landet. En kombination av omplaceringsgrupper + transportgrupper utökar möjligheten att kunna få hem sina önskade pälsade småvänner, fast man bor längre bort.

JT har även haft kontakt med Akvarieföreningen som inte har några tips hur man ska kunna få tag på fisk i närområdet förutom att leta på den privata marknaden.

Hur tänker då de två största djuraffärerna i Jämtland?

Benny Stugufors på Arken Zoo i Östersund:

– När vi var Djurmagazinet hade vi både smådjur och akvariefisk, varför Arken Zoo valt att ta bort det får du prata med dem centralt.

En syn som många jämtlänningar hoppas att se i framtiden på hemmaplan. Foto: Marie Kvamme.
En syn som många jämtlänningar hoppas att se i framtiden på hemmaplan. Foto: Marie Kvamme.

Vad gör ni om en kund kommer in och frågar efter ett djur, t ex ett marsvin?

– Ja då är det Blocket, nätet, Facebook och uppfödare vi får hänvisa till. Ibland kommer folk in och berättar att de har djur att sälja och vi kan förmedla kontakten.

Richard Aronsson, regionchef på Arken Zoo svarar:

– Det är av den enkla anledningen att det inte är en del av vårt framtida koncept. En del av konceptet är att inte ha levande djur i butiken. Målbilden är att få ett mer enhetligt sortiment i hela Sverige. Vi ser hellre att kunder vänder sig till lokala uppfödare.

Helena, ansvarig Tasseborg, en fristående djuraffär i Östersund:

– Vi ligger faktiskt i planeringsstadiet för att gå alla utbildningar för att kunna ha en akvariefiskavdelning. Tills dess så är det Sundsvall som gäller. Vi märkte när vi flyttade butiken hit (red.not Lillänge) att det är stor efterfrågan på tillbehör, alla som köpte djur när det fanns att köpa i Östersund har ju kvar dem. Så vi har ju tagit in allt från leksaker till hö, halm, spån och burar.

I första hand så är det alltså akvariefisk som ligger i planeringen, inte smådjur i övrigt?

– Det är jättetuffa regler för att sälja smådjur, väldigt långa utbildningar. Stora krav på utrymmen, hur stora burarna ska vara, hur många fiskar per liter vatten det får vara.

Vad gör ni om en kund kommer in och frågar efter ett djur?

– Det är att åka till Sundsvall och köpa. De finns inga uppfödare här.

Men akvariefisk blir det förhoppningsvis lättare att få tag i framtiden då?

Ja, akvariehobbyn har ökat jättemycket. Vi vet ju dock inte hur långt bort det är, utbildningen är lång, vattenbruksanläggning ska registreras, det är hur mycket som helst som behöver göras innan. Men smådjur får vi fortsätta hänvisa till Sundsvall, det finns en butik där som säljer levande djur.

Powered by Labrador CMS