Ung Reporter

Valter Johansson med Greta Sandberg, i blått, till vänster i bild. Elias Granfors och ungreportern Tilda Hjälm till höger i bild, i grönt. Greta ochTilda går åk 2 äventyrsturism på Dille.
Valter Johansson med Greta Sandberg, i blått, till vänster i bild. Elias Granfors och ungreportern Tilda Hjälm till höger i bild, i grönt. Greta ochTilda går åk 2 äventyrsturism på Dille.

Studenten närmar sig med stormsteg

LÄNET (JT) Studenten närmar sig och firandet är i full gång. Balen på gamla teatern och Marité har precis varit, något som är en av höjdpunkterna inför studenten. Två av årets alla studenter är Elias Granfors och Valter Johansson.

Publicerad
Elias Granfors och Valter Johansson uppklädda för studentbal.
Elias Granfors och Valter Johansson uppklädda för studentbal.

Varken Elias eller Valter kommer ursprungligen från Östersund, utan det var gymnasiestudierna som förde dem hit. I år går de ut åk 3 på Dille Gård.

Anledningen till att jag flyttade hit från Sundsvall där jag kommer ifrån, var för att jag sökte efter möjligheten att kombinera mitt fritidsintresse, jakt, med naturvetenskapliga studier. Jag sökte efter alternativa skolor, och fick då upp ögonen för Dille. Att få göra något jag tycker är kul och inte enbart sitta i skolbänken kändes viktigt för mig. På så sätt hittade jag till Jakt- och viltvårdslinjen på Dille gård, säger Valter Johansson.

Elias instämmer:

Främsta anledningen till att jag började på Dille var för att jag ville göra något annat än enbart typiskt skolarbete. Efter att ha bott i Stockholm under hela mitt liv kände jag att jag ville komma iväg till något nytt och lugnare ställe under gymnasiet. Dille gård var en gymnasieskola jag hört talas om via mina släktingar som bor i Östersund. Så då kändes det väldigt lämpligt och passande att flytta upp hit. Jag har gått linjen äventyrsturism, vilket har varit väldigt kul eftersom vi har fått göra otroligt mycket mer utöver de vanliga skolämnena. Toppturer, vandring, klättring och paddling är bara några av alla de aktiviteter vi fått utföra under vår skoltid, säger Elias Granfors.

Eftersom vi inte kommer härifrån så har vi bott på Dilles elevboende under dessa tre år. Det kommer kännas väldigt tråkigt och konstigt att lämna allt och alla, eftersom vi trots allt hängt ihop i näst intill tre år tillsammans. Eftersom det är en väldigt lite skola så har man lärt känna många. Vi har lyckats kommit varandra väldigt nära under denna tid, vilket varit något av det bästa. Framförallt i vår sits då vi flyttat långt hemifrån och inte kände några då vi började här. Det har det blivit en trygghet att vi väldigt snabbt kommit nära varandra. Det kommer bli en väldigt stor kontrast att flytta härifrån, vilket är något av det jobbigaste med att vi nu ska ta studenten. Att ha umgåtts med dessa människor och att vi bott här har blivit en bekvämlighet och rutin som man vant sig med. Så det kommer kännas annorlunda men även spännande att ge sig ut i arbetslivet nu framöver, berättar Elias och Valter.

Här om veckan hade vi mösspåtagning, och idag ska vi på balen, vilket känns väldigt kul. Det ska bli trevligt att umgås tillsammans med alla klasserna utanför skolan, och att dessutom få klä upp sig lite ska bli roligt. Senare närmare studentveckan kommer vi nog vara en del på Österäng tillsammans med alla andra studenter. Så vi har väldigt mycket roligt framför oss som har med studenten att göra. Det känns bra att få spendera så mycket tid som möjligt tillsammans nu innan alla skiljs åt, tycker Elias och Valter.

Elias Granfors och ungreportern Tilda Hjälm. Hon går åk 2 äventyrsturism på Dille.
Elias Granfors och ungreportern Tilda Hjälm. Hon går åk 2 äventyrsturism på Dille.

Efter studenten har Valter och Elias olika planer. Valter kommer att bege sig till Grönland för att arbeta i tre månader.

Två veckor efter studenten åker jag till Grönland för att arbeta, jag kommer bland annat jobba inom guidning och jakt. Sedan när jag kommer tillbaka flyttar jag hem till Sundsvall, och då få jag se vad jag vill göra. Möjligtvis studera vidare tänker jag just nu, berättar Valter.

Elias berättar att han tänker stanna i Östersund för att jobba något år, för att i framtiden studera vidare mot ambulanshelikopter pilot som är drömyrket.

Jag tänker stanna i Östersund för att jobba nu efter studenten. Det känns väldigt bra att jag har utbildat mig inom äventyr och turism, men i framtiden tänkte jag nog läsa in mig mer åt sjukvården eftersom det är något som intresserar mig väldigt mycket. Men till en början tänker jag som sagt vara kvar här i Östersund och antagligen ägna mig åt något jobb inom skogsbruket, eftersom det också är något jag är intresserad av, säger Elias.

De avslutar:

Dessa tre år har varit väldigt bra och lärorika, och det har varit väldigt kul att ha bott här i Östersund som är en väldigt mysig, trevlig och välkomnande stad. Så det kommer som sagt kännas väldigt kul men samtidigt jobbigt att nu ta studenten och lämna allt och alla. Men det känns spännande att det nu är dags att testa något nytt och ge sig ut i vuxenlivet.

Powered by Labrador CMS