Det var bättre förr

Tiderna förändras. Dom som har det riktigt riktigt bra kallar det för utveckling. Övriga kallar det för... (Censur)!!!

När jag och flera med mej var unga fans det inte TV. Utom där man höll på med att förbättra det som komma skulle.

I bland förekom det inslag i radion på lördagskvällarna som intresserade oss, annars så fick det vara. Internet och dataspel var ännu mer främmande. Så om man ville roa sig fick man ofta hitta på något själv och när vädret och ljuset tillät så handlade det för det mesta om fysiska aktiviteter utomhus. Inte bara idrott även om det dominerade.

Alternativen var många men där jag höll till var det i första hand fotboll på sommaren och skidor på vintern. Både på längden och utför. Men när vädret blev allt för besvärligt och/eller ljusförhållandena så gott som omöjliggjorde utomhusvistelse fick man flytta inomhus och ägna sig åt sällskapsspel i olika former.

Det populäraste i min omgivning var Monopol och vi samlades hos dom som hade sådana spel. Spelplanen bestod av en styv vikbar pappskiva. Spelpjäserna, som sannolikt var gjorda av tenn (?) bestod av en sko, en hatt, en bil, ett strykjärn och ett par till som jag har glömt bort vilka dom var. Pengar i glada färger.

Men leksakspengar så att man riskerade ingenting. Det var roligt att vinna, men en förlust betydde heller inte så mycket. Utom för de värsta ”vinnarskallarna” som kunde vara sura någon timme efteråt.

Nu för tiden spelar storgubbarna och storkärringarna Monopol med landet Sverige som spelplan och använder äkta medborgare av kött och blod som spelpjäser. Pengarna som man använder är de riktiga. Men man är naturligtvis noga med att inte på något vis använda sina egna i fall att man skulle förlora något.

Därmed riskerar man inte att behöva bli sur efteråt heller. Som sagt var, tiderna förändras. Men den moderna typen av Monopol kommer säkert att fortsätta spelas...

Tror i alla fall

Bo Jönzén

Powered by Labrador CMS