Det är tyst från Saila

Hon bugar sig djupt för de utländska intressenterna i gruvfrågan

När det gäller debatt angående gruvprospektering och den fortsatta process om projektet Häggån som intressenten Aura Energy arbetar med. Då är det helt tyst från Saila Quicklund. Inte så mycket som en enda bokstav i fråga om att man från henne eller Tidöregeringen ställer några som helst krav eller kritiskt intressanta frågor till intressenterna angående miljöaspekter och den tänkta processens säkerhet. I stället så talar denna tystnad om att hon för egen del i stället sväljer och bugar sig djupt för de utländska intressenterna att få skörda sig en bit av Sveriges naturtillgångar. 

Tidigare då det i media ställts fråga angående att riva upp förbudet mot uranbrytning eller det kommunala vetot så har Saila sparsmakat kortfattat och i undanflykt replikerat att det inte finns något sådant förslag. I det fallet vill jag påstå att Saila direkt inför våra medborgares ansikten undanhållit oss information. 

Måhända att undanhållandet i viss mån då var mer som en vit lögn, för i realiteten pågick redan då febril verksamhet inom Tidöregeringen att förändra den saken. Dels genom snabbutredning om uranbrytning. 

Det erfar vi nu som klarlagt är när Aura Energy så sent som den 26 november detta år deklarerade att, översatt citat ”Det gläder mig att kunna rapportera att jag i morse är i Stockholm där vi har planerade möten med centrala minister- och regeringsämbeten när vi håller kontakt med den svenska regeringen och arbetar igenom de lagändringar som krävs för att genomföra dess åtagande för den fortsatta utvecklingen av kärnkraft inklusive dess politik att dra tillbaka förbudet mot uranbrytning” (Översatt urklipp av original från Aura Energy´s text på deras pressrelease av Phil Mitchell angående Häggån Project) 

Av detta att döma så verkar det vara en sedan länge pågående och riktigt tillmötesgående diskussion om att ändra på de statut som sedan tidigare gällt här i Sverige angående brytning av Uran. I skrivande stund har processen kommit ännu längre, till en remiss. Givetvis i regeringens avsikt att brytningsverksamhet ska komma igång. 

Förvisso finns det ett hinder till, det kommunala vetot. Men även där Saila, så tänker jag att processen redan är initierad i fråga om att ta bort det hindret. För vad skulle en intressent som Aura Energy offra resurser om de inte har fått indikation på att regeringen avser häva vetorätten, eftersom den fakta de redan har om ett kompakt och kommunalt enhälligt motstånd ibland annat Berg mot den tänkta verksamheten.

Kom inte och påstå att det inte är i åtanke, måhända inte som ett färdigt förslag till riksdagen. Men det är sannolikt påtänkt och under utredning om hur. Vidare har de som leder Tidöpartierna (läs SD) har inte ens en nykter uppfattning att det finns någon som påverkas av en brytning här i Jämtland. 

I det påståendet borde i alla Saila inför sina regeringskollegor från södra Sverige veta att Jämtland består av mycket mer än en gruvresurs. Det är smärtsamt att se hur lite vår röst i Jämtland betyder för er i Tidögänget som sitter vid makten. 

Så jag kan i vissa avseenden förstå att det skaver inom Saila att uttala sig något som är lojalt till hennes jämtländska medborgare. För det finns sannolikt ett dilemma där. Det dilemmat grundar sig på att inom flera moderatavdelningar inom våra kommuner kring Storsjön finns ett cementerat motstånd till den tänkta gruvbrytningen. Från min sida har de all heder för sin övervägda bedömning i riskerna och följderna.

Vidare finns uttalande i ÖP den 19 dec där Pär Fredriksson (M) på frågan om hur han ställer sig till gruvdrift i Ovikenområdet, citat ”-Det är inte min sak att avgöra, jag har inte ens funderat på det. Det är mina kollegor i Bergs kommun som ska fundera på det” slut citat. Det uttalandet gör mig både matt och knäsvag. Vuxet och till synes bildat folk som torde besitta logik, ska väl inte vifta bort en seriös angelägenhet när Östersund är den största i frågan om behovet av Storsjön som vattentäkt.

Det signalerar om vilken låg nivå den här ödesfrågan har inom Östersundsmoderaterna, vilken förmodligen också är anledning att de inom Tidöpartierna som är valda till riksdagen är tysta. Jag vill påstå att ni i M (Saila och östersundsmoderaterna samt även SD’s representant för Jämtland) tar oansvarigt lätt på riskerna med den tänkta gruvverksamheten. 

Det kanske till och med är så att det är okänt om hur området i Oviken och verksamheter där ser ut. Att det också lever såväl unga som gamla där som gärna vill ha sin positiva framtidstro kvar. 

Med ovanstående så kan det inte vara helt orimligt att Saila Quicklund kan ge ett ärligt svar på frågorna om: 

  1. Diskuteras det något angående risker och konsekvenser när man har Aura Energy som gäster i kansliet? Svara bara kort JA eller NEJ. 

  1. Eftersom Aura Energy är inne och diskuterar fortsättning, och ser den framgångsrik. Är då den logiken att det redan finns en konsensus och intention att det SKA bli en initiering av en gruva i Oviken? Svara bara JA eller NEJ. 

  1. Har Aura Energy presenterat någon teknisk tillämpning av säkerhet vid brytning i alunskiffer som överträffar tidigare metoder, exempelvis i Talvivaara? Svara bara JA eller NEJ. 

Tack för ordet. 

Göran Ottosson i Oviken, och S i Berg. 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS