LEDARE

Den ene säger si, den andre så

Total energiförvirring i rikspolitiken.

Vi som såg partiledardebatten i TV4 i måndags kväll blev knappast klarare över hur våra politiker tänker sig att lösa omställningen till förnybar energi!

Var elen ska komma ifrån hänger också i luften.

Klart var en tydlig skiljelinje mellan utbyggd vindkraft och utbyggd kärnkraft.

Man kom också in på att tillståndsprocesserna borde förenklas.

Både för att starta nya gruvor och för vindkraftsetableringar.

Alla jublade också över alla nya arbetstillfällen som ny teknik och nya etableringar av bla batterifabriker ger.

Jag har skrivit det tidigare.

Ny kärnkraft är på plats tidigast om 10 år om alla tillstånd, prövningar etc sker blixtsnabbt och om branschen bestämmer sig för att bygga!

Det blir väldigt dyr el som kommer att ge oss elpriser kring de vi hade i december men nu året runt! Låt oss förtränga att det utbrända kärnbränslet ska lagras i 100 000 år och att det också rimligen är förbundet med stora kostnader.

Eftersom ingen vill ha någon urangruva i vårt land kommer vi också under många år tvingas importera uran från bla Uzbekistan.

Batterifabrikerna som förresten beräknas vara i gång redan om några år kommer förutom att kräva massor med el också behöva vanadin, kobolt och andra metaller.

Metaller vi har gott om i Sverige. Om någon skulle komma på idén att börja ansöka om tillstånd för en gruva tar det minst 10 år för hela processen.

Men eftersom ingen vill ha en gruva i närheten så ………..

Och så har vi vindkraften, relativt billig att bygga, det går också ganska snabbt om alla tillstånd är klara.

Men, ingen vill ju ha vindkraft i närheten och då tar tillståndsprocesserna tid.

Vi har ett bra exempel på den planerade vindkraftparken i Moskogen i Åre kommun.

Där lämnades de första ansökningarna in 2011.

Idag, elva år senare är parken inte ett dugg närmare att bli av! Det sker i Åre kommun, den kommun i landet som kanske mest av alla borde försöka bryta ryggen av sig för att klimatkompensera den enorma miljöpåverkande verksamhet som är själva navet i kommunens näringsliv.

Jag ställer frågan igen, politikerna pekar med hela handen framåt mot ett fossilfritt samhälle. Batterifabrikerna ska vara i gång inom några år!

Samtidigt tar det betydligt längre tid att baxa igenom alla tillstånd som krävs för att kunna komma i gång med den kraftproduktion som efterfrågas?

Vi behöver också bygga ut stamnätet och det är likadant där. Utbyggnader som skulle vara klara för åratal sedan har kört fast i olika tillståndsprocesser!

Ska vi ha någon som helst chans för att klara de politiska mål som satts upp måste man göra om alla tillståndsprocesser och avsevärt förenkla och förkorta dessa!

Idag är de mest akuta problemen för näringsliv och hushåll bränslekostnaderna.

Här kommer nu ena budet efter det andra från olika partier om generell skattesänkning.

Som jag också skrivit tidigare, varför ska alla få sänkt bränsleskatt?

Det är enormt kostsamt och ger dålig effekt för de som behöver det mest!

Regeringens förslag på en skattesänkning på 50 öre per liter motsvarar ungefär de höjningar som skett senaste tre veckorna på drivmedel!

I vår digitala tidsålder borde det enkelt gå att införa individuella skattesänkningar vid pump för både företag och privatpersoner med störst behov.

Apropå skatt har jag roat mig med att räkna lite.

Regeringen beslöt generöst dela ut 6 miljarder till stöd för hushållens dyra elförbrukning!

Den totala elförbrukning för landet under dec bör rimligen ha varit 16% av årsförbrukningen. Ca 25 miljarder kWh. Uppskattat överpris i dec mot normalt ligger på 1:50/kWh, det pekar på ett överskott bara på momsen under tre vintermånader på 25 miljarder för statskassan. Då är inte energiskatter och andra pålagor inräknade. Så även om jag räknar ner momsintäkten, så blir det som regeringen ger tillbaka med armbågen till skattebetalarna en liten del av skatteintäkten!

Frågorna kring problemen på vägen till fossilfritt är många.

Svaren och förslagen på lösningar från politiskt håll få!

Powered by Labrador CMS