Vindkraft – varför då?

I Aktuellts Agenda den 25/4 intervjuades miljöminister Per Bolund av Agendas programledare Magnus Thorén med anledning av Vattenfalls planer på en vindkraftpark i Offerdal.

Intervjun var en trist uppvisning i ytlighet och okunskap där Thoréns frågor ofta var berättigade men Bolunds undvikande eller direkt okunniga svar inte följdes av nya frågor med krav på rättelse eller förtydligande. Bolund slapp helskinnad undan med att beskriva vindkraftens naturförstörelse med orden ”jag kan förstå att är man ute och vill ha en rofylld skogspromenad i vacker natur så kan det vara störande med ett vindkraftverk”.

Vindkraftbuller beskrevs av Bolund som något ”främmande” och han nickade glatt med ett ”precis” när Thorén försökte förringa en hel bygds motstånd mot planerna till en ”målkonflikt mellan natur och renbetesland och i andra vågskålen målsättningen att Sveriges el skall vara helt förnybar år 2040”.

Bolunds svar visar att han är en pålitlig del av storstadsfolkets syn på miljö- och energipolitik där ”landet där ute” betraktas som ett mål för semester och rekreation. Besvärande motstånd skall blidkas med en bygdepeng. Att hans planer på ny svensk vindkraft med en årlig produktionskapacitet på ca 100 TWh (ca fem gånger dagens vindkraftproduktion) innebär en påverkan på naturvärden som kan jämföras med utbyggnaden av norrlandsälvarna tycktes ligga bortom hans egen föreställningsförmåga.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS