Hur bidrar vindkraft till nätsäkerheten i Jämtkrafts ledningsnät?

Den 1 maj skrev jag ett brev till Vattenfalls vd Anna Borg där jag bad henne informera om hur Vattenfall avser att uppfylla Svenska Kraftnäts (SvK) krav på att all ny kraftproduktion, inklusive vindkraft, bidrar till driftsäkerheten i vårt elsystem.

Brevet skickades bland annat mot bakgrund av Vattenfalls planer på en vindkraftpark i Offerdal. Något svar har, trots påminnelse, inte inkommit.

Svenska Kraftnäts krav är inget hitte-på som kan nonchaleras, inte ens av energijätten Vattenfall. Energimyndigheten/Naturvårdsverket bad 2019 SvK att yttra sig om den strategi för en hållbar vindkraftsutbyggnad som då planerades. I sitt svar redogjorde myndigheten på sex sidor för de krav man ställer på all ny kraftproduktion som skall anslutas till nätet. Slutsatsen var att ny vindkraft inte uppfyller kraven. I klarspråk: SvK vill idag inte ha in mer vindkraft i vårt elsystem. Den bidrar inte till driftsäkerheten.

SvK:s krav har sedan 2016 stöd av EU direktivet 2016/631. Direktivet fastställer minimikrav på ”teknisk konstruktion och drift” för all kraftproduktion som skall anslutas till nätet, bland annat förmåga till reglering av spänning och frekvens. Allt för att säkerställa balans och driftsäkerhet i nätet.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS