Därför sänker vi flygskatten

Alla transportslag behövs för att stärka Sverige.

Människor behöver kunna resa och varor behöver transporteras. För att kunna klara det på ett konkurrenskraftigt sätt behövs flyget i avlångt land som Sverige. Därför är det viktigt och bra besked att regeringen avskaffar flygskatten. 

 Sverige ska bli rikare och tryggare igen. En central del i detta är att satsa på och bygga ut infrastrukturens alla delar, inklusive flyget. En viktig del i att skapa tillväxt, jobb och välstånd är att människor och varor ska kunna resa och transporteras på ett effektivt och konkurrenskraftigt sätt. Alla transportslag är viktiga och flyget har en plats i svensk infrastruktur. 

 I början av september aviserade den moderatledda regeringen att man avser att avskaffa flygskatten i budgetpropositionen för år 2025. Det är en välkommen reform, som stärker såväl Jämtland som Sverige. 

 Läget för den svenska flygbranschen är tufft. Flera flygbolag genomför eller har genomfört företagsrekonstruktioner. Det är viktigt att flygbranschen har rimliga och konkurrenskraftiga förutsättningar att verka i Sverige. Flygskatten är en konkurrensnackdel, majoriteten av EU-länderna har inte flygskatt. 

Det är ingen tvekan om att flyget ska ställa om, men det går att göra samtidigt som vi flyger. Flygskatten och dess utformning beskattar inte utsläpp, den beskattar i praktiken flygstolar. På EU-nivå finns regelverk inom Fit for 55 som påverkar och kommer att påverka flygets utsläpp. Till detta ska läggas den påbörjade elektrifieringen av flyget. Det finns en mytbild om att det inte finns några miljökrav runt flyget. 

 Sedan den moderatledda regeringen tillträdde har regeringen genomfört åtgärder för att stärka svenskt flyg och flygbranschen. Regeringen har avsatt pengar för täcka det ackumulerade underskottet efter pandemin för säkerhetskontroller, stödet till kommunala flygplatser har fördubblats och Trafikverket har fått i uppdrag att ge kommuner och regioner möjlighet att upphandla flygtrafik som av något skäl bedöms vara viktigt för den enskilda orten eller regionen. Idag är det endast staten som har den möjligheten. 

 Sammantaget gör regeringen en historiskt stor satsning på svensk infrastruktur, på exempelvis vägar och järnvägar. Både på underhåll och på nyinvesteringar. Alla transportslag behövs för att stärka Sverige och för att skapa jobb och avskaffad flygskatt ökar svenska konkurrenskraft. Nu bygger vi Sverige rikare och tryggare. 

Maria Stockhaus (M) 

Riksdagsledamot, gruppledare Trafikutskottet 

Saila Quicklund (M) 

Riksdagsledamot, gruppledare Arbetsmarknadsutskottet 

 

Powered by Labrador CMS