Därför lämnade vi Socialdemokraterna

En gång var vi profilerade socialdemokrater i våra hemlän Dalarna och Jämtland. Men en dag fick vi nog och lämnade Socialdemokraterna. Nu är vi moderater.

För Göran Bergström, tidigare socialdemokratiskt kommunalråd i Strömsund, var det samarbetet med V och Mp som blev droppen. Att lägga ner fyra fungerande kärnkraftverk gränsar till sabotage, då konsekvensen är att vi inte längre kan garantera Sveriges elförsörjning. Detta ser vi resultatet av nu, med kraftigt höjda elräkningar.

För Sofie Wiklund kom insikten successivt när hon började som vuxenutbildningschef i Falu kommun och ställdes inför en orimlig ekvation - kommunens 15 största arbetsgivare hade svårt att hitta arbetskraft, samtidigt som det fanns 2253 arbetslösa. Arbetskraftsbristen var akut och något behövde göras.

Kommunen storsatsade på yrkesutbildning som bedrevs av 13 privata företag. Korta utbildningar skräddarsyddes med arbetsgivare i behov av arbetskraft. 1 200 arbetslösa och försörjningstagare söktes aktivt upp. Detta resulterade i att 88 procent av de nyanlända i etableringen studerade i Faluns vuxenutbildning 2018. Då var rikssnittet 14 procent.

Människor som aldrig haft ett riktigt jobb i hela sitt liv, kom i arbete. Wiklund minns särskilt en man som närmade sig 40 år. Tack vare utbildningen, där arbetsgivaren var en aktiv part, blev han tillsvidareanställd på en fabrik. Han har bidragit till att öka företagets produktivitet - och idag handleder han nya medarbetare.

Insatserna bidrog till att sänka arbetslösheten i Falun 2019.

Arbetslinjen fungerade – och så borde den göra i hela Sverige. Tyvärr är verkligheten en annan. Över en miljon människor i Sverige kan inte försörja sig själva. Varannan nyanländ kan inte försörja sig själv och det går att få ut mer i bidrag än genom att arbeta. Istället för att fokusera på att få människor i jobb höjer Socialdemokraterna skatterna.

Totalt rör det sig om 46 höjda skatter de senaste åtta åren, b.la på bränsle-, el-, och fordon. Skatteökningarna kostar cirka 18 000 kronor om året för en tvåbarnsfamilj. I många familjer utanför storstäderna är det omöjligt att leva utan en bil.

Hederliga människor som sköter sig straffas i det socialdemokratiska Sverige. Sverige har inte råd att vänta på en förändring, eller på att Socialdemokraterna ska vakna. Därför är vi numera moderater. Vi måste bidra till att få ordning på Sverige.

Göran Bergström, Moderaterna Strömsund, tidigare kommunalråd för Socialdemokraterna i Strömsund.

Sofie Wiklund, projektledare under valrörelsen för Moderaternas Riksorganisation och jobbar bl.a. med Moderaterna i Östersund. Tidigare ledarskribent Dala-Demokraten, rektor vid Brunnsviks Folkhögskola och politisk sekreterare åt Socialdemokraterna i Borlänge

Powered by Labrador CMS