Därför är hyreshöjningar nödvändiga
Vi vill säkerställa att vi kan fortsätta erbjuda trygga och välskötta hem.
Många hyresgäster uttrycker nu i media en förståelig oro över kommande hyreshöjningar. Ingen vill betala mer än nödvändigt för sitt boende, särskilt inte i tider när andra utgifter också stiger. Men det är viktigt att förstå varför hyran justeras varje år.
Det är inte, som vissa vill göra gällande, för att öka fastighetsägarnas vinster, utan för att säkerställa att vi kan fortsätta erbjuda trygga och välskötta hem.
Som hyresgäst betalar man inte bara för sitt boende utan också för service och underhåll av fastigheten där man bor.
Det kan vara allt från snöröjning och värme till reparationer och förebyggande arbete som säkerställer att fastigheten är trygg och trivsam över tid. Alla dessa kostnader har ökat dramatiskt de senaste åren. Här är några exempel på de ökade utgifter som fastighetsägare står inför:
Kraftigt höjda energikostnader: El och fjärrvärme har skjutit i höjden, något vi alla märker av.
Kommunala avgifter: Avfallshantering, vatten och avlopp har blivit avsevärt dyrare.
Underhåll och material: Kostnader för allt från målarfärg till byggmaterial har ökat kraftigt, vilket gör det dyrare att åtgärda slitage och förbättra fastigheter.
När kostnaderna stiger måste intäkterna följa med för att fastighetsägare ska kunna fortsätta förvalta och utveckla fastigheterna. Om kalkylerna inte går ihop påverkas underhållet vilket i förlängningen drabbar hyresgästerna.
I den årliga hyresförhandlingen tas hänsyn till hyresgästers behov av rimlig och förutsägbar hyra och fastighetsägares förutsättningar att kunna fortsätta investera i hyresrätter och erbjuda bra boenden. Argument vägs mot varandra mellan förhandlingsparterna och det är inte ovanligt att uppgörelser drar ut på tiden.
Erfarenheten visar dock att utdragna förhandlingar gör det värre för hyresgästerna eftersom det ofta innebär att hyrorna då höjs retroaktivt. Med andra ord ska en ovälkommen klumpsumma betalas för flera månaders hyreshöjning.
Vår utgångspunkt inför förhandlingarna om 2025 års hyresjustering har varit att den måste spegla de faktiska kostnadsökningarna och att höjningen träder i kraft i tid, det vill säga från och med den 1 januari 2025. Det är bättre för både hyresgäster och fastighetsägare.
Hyresrätten är en boendeform som erbjuder flexibilitet och lägre ekonomiska åtaganden jämfört med att köpa en bostad. Men för att hyresrätten ska kunna vara ett tryggt och värdigt boendealternativ krävs det att den förvaltas långsiktigt och hållbart. Därför behöver vi tillsammans arbeta för:
· Ett mer träffsäkert bostadsbidrag: Hyresgäster som har det särskilt tufft ekonomiskt behöver stöd från samhället, särskilt nu när levnadskostnaderna ökar på bred front.
· En öppen och faktabaserad dialog: Det är viktigt att vi tillsammans ser hyreshöjningar som en del av en större samhällsekonomisk utveckling, snarare än en orättvisa riktad mot hyresgäster.
Fastighetsägarna MittNord vill att hyresgäster ska känna sig trygga med att deras hyra går till att säkerställa ett välskött boende och en fastighet som håller över tid. Det är inte en lösning att ignorera de stigande kostnaderna, det skulle bara leda till större problem längre fram. Vi måste istället stå på samma sida och arbeta för långsiktiga lösningar som stärker både hyresrätten och samhället.
Daniel Wangerud, Näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna (Jämtland/Härjedalen/ Västernorrland).