IMG_0503: Lasse Albertsson väntar sig lika mycket öring som toppnoteringarna från de senaste åren. Foto: Gunnar Orvegård
IMG_0503: Lasse Albertsson väntar sig lika mycket öring som toppnoteringarna från de senaste åren. Foto: Gunnar Orvegård

Fisktrappan i Dammån väntar sig fortsatt ökning av öring

ÅRE (JT) 2019 slogs ett nytt säsongsrekord i antal uppvandrade Dammåöringar sedan fisktrappan startades 1950. Då var det totalt 1482 stycken. 2020 kontrollerades 1387 stycken och i år skulle det kunna bli ännu lite mer.

Publicerad

Två gånger om dagen vittjas fisktrappan i Dammån och öringarna tas upp för att vägas, mätas och könsbestämmas. Nyfikna turister och andra intresserade flockas till trappan för att få se när det sker. I fjol var det sammanlagt 4762 spända åskådare som kom till trappan för att se hur kontrollerna av fisken går till samt för att speja efter en baddare. Det är fortsatt mycket folk som kommer till trappan och Lasse Albertsson, som driver JA-Event AB och är den som håvar upp öringen ur trappan för kontroll, säger att det säkert kommer komma minst lika mycket folk i år. Han berättar om den mängd öring de tar upp och kontrollerar.

Vi har haft toppnoteringar tre år i rad och allt pekar mot att det fortsätter åt det hållet. Elfisket de gör under hösten pekar åt det hållet så vi väntar oss en successiv ökning, säger Lasse Albertsson.

Just den här regniga eftermiddagen är det ingen fisk i trappan när Lasse Albertsson sträcker ned den långa håven. Vid kontrollen i morse var det sju öringar som togs upp för kontroll. Lasse Albertsson berättar om varför han tror att antalet öringar i Dammån ökar år efter år.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS