IMG_0503: Lasse Albertsson väntar sig lika mycket öring som toppnoteringarna från de senaste åren. Foto: Gunnar Orvegård
IMG_0503: Lasse Albertsson väntar sig lika mycket öring som toppnoteringarna från de senaste åren. Foto: Gunnar Orvegård

Fisktrappan i Dammån väntar sig fortsatt ökning av öring

ÅRE (JT) 2019 slogs ett nytt säsongsrekord i antal uppvandrade Dammåöringar sedan fisktrappan startades 1950. Då var det totalt 1482 stycken. 2020 kontrollerades 1387 stycken och i år skulle det kunna bli ännu lite mer.

Publicerad

Två gånger om dagen vittjas fisktrappan i Dammån och öringarna tas upp för att vägas, mätas och könsbestämmas. Nyfikna turister och andra intresserade flockas till trappan för att få se när det sker. I fjol var det sammanlagt 4762 spända åskådare som kom till trappan för att se hur kontrollerna av fisken går till samt för att speja efter en baddare. Det är fortsatt mycket folk som kommer till trappan och Lasse Albertsson, som driver JA-Event AB och är den som håvar upp öringen ur trappan för kontroll, säger att det säkert kommer komma minst lika mycket folk i år. Han berättar om den mängd öring de tar upp och kontrollerar.

Vi har haft toppnoteringar tre år i rad och allt pekar mot att det fortsätter åt det hållet. Elfisket de gör under hösten pekar åt det hållet så vi väntar oss en successiv ökning, säger Lasse Albertsson.

Just den här regniga eftermiddagen är det ingen fisk i trappan när Lasse Albertsson sträcker ned den långa håven. Vid kontrollen i morse var det sju öringar som togs upp för kontroll. Lasse Albertsson berättar om varför han tror att antalet öringar i Dammån ökar år efter år.

– Länsstyrelsen har legat i framkant och skapat bra miljöer för smolten när de återställt den gamla flottarleden med sten. Jag tycker det har satsats bra, säger han.

Som den sista kvarvarande manuella kontrollen av uppvandrade öringar i Sverige sedan 1950-talet utgör fisktrappan ett viktigt turistmål för Hallen. Under helgen som gick besökte närmare fyrtio personer fisktrappan under en av kontrollerna.

– Just att det är manuell kontroll gör ju också att det blir lite av en turistattraktion. Det är lite lågsäsong just nu men det pratas om det ändå. Det kommer folk från Östersund och längre bortifrån för att komma hit och titta på fisken och sedan äta en bit mat på campingen, säger Lasse Albertsson.

Roger Staaf, veterankontrollant vid fisktrappan berättar att temperaturen i vattnet ligger väldigt stadigt för fisken just nu. Om det sker för drastiska temperaturförändringar rör sig inte fisken lika mycket. Roger berättar också att fiskarnas egen vilja styr hur många som kommer till trappan så att de kan kontrolleras.

– Temperaturen ligger stadigt kring fjorton grader och det kan delvis vara därför det kommer så många vi kan kontrollera. Det har också att göra med att de simmar i block. Det är väldigt sällan det kommer en ensam öring utan om en går in i trappan följer resten efter, säger Roger Staaf.

Powered by Labrador CMS