Dags för Lex Landön?

Beslutet att lägga ner Landöns förskola må vara juridiskt korrekt, men demokratiskt är det inte.

Så lade barn och utbildningsförvaltningen i Krokoms kommun ner Landöns förskola och fritidshem efter ett knappt års process. En fråga som samlat ett enormt engagemang i hela Offerdalsbygden då den symboliserar både våra framtidsmöjligheter och grundläggande demokratiska värderingar. 

Beslutet togs trots ett massivt engagemang från vårdnadshavare, byalag, företag och engagerade invånare för dialog och delaktighet, i stort sett utan gehör. Åtskilliga gånger har påpekats att underlagen till beslutet är ofullständiga och felaktiga. Exempelvis kan nämnas:

•⁠ ⁠Maxantalet barn i Tulleråsens förskola höjdes hastigt från 17 till 24 för att möjliggöra en flytt av barn från Landön. Detta kritiserades av vårdnadshavare, personal och rektor. Nu är det plötsligt tillbaka till 17, vilket innebär att Tulleråsen varit överbelagd och inför HT-25 är fullsatt. Det är i nuläget 10 barn i kö till Tulleråsen.

•⁠ ⁠Behovet av barnomsorg i Landön har systematiskt underskattats, trots att vi lämnat in en aktuell lista med minst åtta barn inför HT 2025 – och vet att fler är på väg. Majoriteten hävdar dock fortfarande 2 och ibland 5 (!!) barn per år till 2030, baserat på generell statistik utan lokalt raster. Vi har påpekat behovet av bättre demografiska analyser och kontakt med MVC såsom andra kommuner gör för att få en korrekt bild– något som utlovats men ej gjorts. 

•⁠ ⁠Det juridiska läget är fortfarande oklart: kammarrättens prövning väntas och både medborgarförslag och initiativärenden ska upp i kommunfullmäktige 7 maj.

Med den vetskap vi har om kommande barn så får vi helt enkelt inte ihop hur barnomsorgen ska lösas utan Landöns förskola utan ser en stor risk för att vi inom kort kommer att ha för lite platser i Offerdal. Det är bland annat detta vi önskat att föra en dialog om för att det inte tas kortsiktiga beslut som kommer få allvarliga konsekvenser. 

Som ett sista försök kallade vårdnadshavare BUN till möte i söndags, vilket majoriteten vägrade att delta på med hänvisning till att de ansåg att ”allt redan var sagt”.

Ska man på riktigt prata om likvärdig, rättvis och jämlik offentlig service så GÅR det inte i en kommun som vår att bara blunda för våra geografiska förutsättningar. För statliga verksamheter är det lagstyrt att man vid förslag om verksamhetsflytt måste beakta möjligheterna till decentralisering. 

Som kommunal motsvarighet finns begreppet principiell beskaffenhet. Som vi sagt gång på gång: Frågan om Landöns förskola handlar i grund och botten om kommunens vilja att upprätthålla grundläggande samhällsservice i Offerdal. Den måste därför beaktas i ett mycket större sammanhang, det ska inte vara möjligt att en nämnd kan och får ta beslut av sådan dignitet.

Beslutet att lägga ner Landöns förskola må vara juridiskt korrekt, men demokratiskt är det inte. Tvärtom är det denna typ av politiskt förfarande som bryter ner tilliten till vårt demokratiska system. 

Det pratas mycket om att vi måste stå upp för och skydda vår demokrati, men hur gör vi det när det är våra förtroendevalda som skadar den och nuvarande system inte kan ge skydd mot det? Är det månne dags att instifta ”Lex Landön”?

Det kommer vi att fundera vidare på, samtidigt som vi tar arbetet för decentralisering vidare. För om någon trodde att detta skulle vara över nu, så kan vi meddela att detta bara är början. 

Krokoms Växtkraft

Kristina Ernehed, Susanne Kvarnlöf, Anna Olofsson Frestadius, Sara Swedenmark

 

Powered by Labrador CMS