Dags att tänka om när det gäller Nollvisionen!

Man brukar säga att ibland blir ”det bästa till det godas fiende”. Nollvisionen har varit en bra slogan som hjälpt Sverige under en längre tid att minska trafikolyckorna. Idag har Sverige de absolut lägsta dödstalen per fordonskilometer i världen.

Publicerad

Förmodligen har vi nått en nivå som är möjlig att nå för en så omfattande verksamhet som all biltrafik genererar i vårt land. Skulle vi verkligen komma ner till noll, får vi nog återgå till hästtrafik i stället för biltrafik. 

Under senare år har vi som bor i delar av landet, vars vägar är underfinansierade sedan flera år, upptäckt att Trafikverket gömmer sig bakom ”nollvisionen”, när de saknar förmåga att erbjuda oss tillräckligt trafiksäkra vägar. Deras enda idé om att begränsa olyckorna skall lösas genom att vi som bor i mindre prioriterade delar av landet skall köra långsammare. Det finns varken statistik eller andra belägg för att dödsolyckorna verkligen kommer att minska bara för att man sänker hastigheten till 80 i stället för 90.

Det är ett helt teoretiskt resonemang, som bygger på att frontalkollisioner enbart sker med två speciella fordonstyper, nämligen två st moderna krocksäkra fordon, som väger ungefär lika mycket. Alla andra typer av olyckor bortser man helt ifrån. Eftersom vi vet att den allra vanligaste olyckstypen är singelolyckor frågar man sig, varför är det inte den olyckstypen som studeras? Är det kanske så att ju långsammare vi kör, desto mer okoncentrerade förare får vi? Förare som i stället för att ha full koncentration på sin körning pratar i mobiltelefon, grejar med GPS:en eller sin musikanläggning? 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS