Dags att modernisera vattenkraften
Då är Jämtland vinnare.
Sverige behöver mer fossilfri el snabbt. Vattenkraften kan spela en avgörande roll. Redan till 2035 kan vi öka effekten motsvarande en kärnkraftsreaktor. Störst potential finns i elområde två där Jämtland ingår.
Tillgången på prisvärd fossilfri el är avgörande för både Sveriges klimatomställning och konkurrenskraft. Ny kärnkraft är nödvändig men tar tid att bygga. Här kan vattenkraften leverera snabbare. Den står redan för 40 procent av elproduktionen och är planerbar, reglerbar, fossilfri och förnybar. Men inga större satsningar har gjorts på 30 år, och effekten har stått i stort sett stilla på 16 420 MW sedan 1990. Många av vattenkraftverken är i behov av renovering och uppgradering.
Teknik- och managementkonsultbolaget AFRY har på uppdrag av Sveriges Ingenjörer tagit fram en rapport med åtgärder som kan öka kapaciteten hos vattenkraften. Genom att bygga bort flaskhalsar och uppgradera turbiner och aggregat kan effekten i vattenkraften öka med 1 300 MW till 2035, motsvarande en kärnkraftsreaktor. Detta kan ske samtidigt som vi värnar våra nationalälvar och inte bygger några nya kraftverk.
En modernare vattenkraft skulle stärka elnätets stabilitet och möjliggöra en utbyggnad av vindkraften. När det inte blåser kan vattenkraften kompensera och fungera som ett batteri i elsystemet. Sverige har tidigare haft en konkurrensfördel med ett stabilt elsystem till låga priser. Vattenkraften kan spela en viktig roll för att se till att svensk konkurrenskraft bibehålls.
80 procent av vattenkraftsproduktionen kommer från Norrland. Till 2050 kan vattenkraftens totala effekt i Sverige öka med 4 000 MW. Mer än hälften av det finns att hämta i elområde 2. Städer som Östersund, Åre och Krokom kan bli stora vinnare!
Regeringen bör omgående utreda en satsning på vattenkraft. Utan nödvändiga investeringar riskerar vi att äventyra både klimatomställningen och svensk konkurrenskraft. Det förlorar vi alla på.
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer