Glada cykeltjejer på Åre Torg. Foto: Åre Bergscyklister
Glada cykeltjejer på Åre Torg. Foto: Åre Bergscyklister

Cykelfestivalen i Åre bjöd på allt från show till midnattscykling

ÅRE (JT) Åre Bike Festival är nu över för i år och de fem dagarna i mitten av juli blev mer lyckade än någonsin. Det berättar en av de fyra i arbetsgruppen för festivalen, Hanna Lexell.

Publicerad

–Ja, det blev verkligen superlyckat, det var större och med fler besökare än någonsin. Det var en intensiv vecka och nu har vi redan börjat ladda för nästa år, då ska ví vara ännu bättre och ännu större, säger Hanna.

Hon berättar också att bland annat hade fyra lag en ”video challenge”, vidare var det exempelvis också enduro och gravel. Populär var också cykelshowen ”Whip it”, där man hoppar till hårdrocksmusik och gör häftiga tricks tillsammans med specialeffekter som rökbomber.

–Personligen tycker jag att alla tjejevent var extra bra, som exempelvis downhilltävlingen bara för tjejer. Sporten har vuxit jättemycket, så numera är det nästan lika många tjejer som killar vilket är jätteroligt.

–En annan höjdpunkt under festivalen är midnattscyklingen. Vi hade två sådana kvällar, den ena blev superlyckad men den andra fick vi ställa in på grund av åska.

Hanna Lexell cyklar själv mycket downhill på Åreskutan, men gärna även exempelvis stigcykling i Björnen. Festivalen arrangeras av föreningen Åre Bergscyklister, som är medlemmar i Svenska Cykelsportförbundet. Åre Bergscyklister grundades 1996 av ett gäng lokala cykelentusiaster. Sedan dess har de arrangerat VM i mountainbike 1999, Åre Bike Festival sedan 2010, byggt åtskilliga kilometer cykelled och mycket mer. För det är många cykelentusiaster som dras till Åre.

–Vi har 615 medlemmar, många familjer och ungdomar, och det ökar hela tiden, berättar ordförande Jesper Johnsson.

–Vi har olika verksamheter för barn ned till fyra års ålder, vidare exempelvis ”tjejtorsdag” för vuxna tjejer som är nybörjare i sporten, och varje onsdagskväll är vi ett gäng på 20-30 vuxna som sticker ut och cyklar, avslutar han.

”Whip it”: en fartfylld cykelshow med specialeffekter som drar mycket publik. Foto: Åre Bergscyklister
”Whip it”: en fartfylld cykelshow med specialeffekter som drar mycket publik. Foto: Åre Bergscyklister
Powered by Labrador CMS