Gömmer Odjuret sig på djupet? Grafik: Östersunds Kommun
Gömmer Odjuret sig på djupet? Grafik: Östersunds Kommun

Dåligt med observationer under flera år av Storsjöodjuret - för varmt?

LÄNET (JT) De senaste åren har Storsjöodjuret inte observerats lika ofta som vanligt. Anledningen kan enligt experterna vara temperaturen i vattnet eller att folk inte är lika benägna att berätta om sina upplevelser längre.

Publicerad

Curt Jonsson är en av de som driver Storsjöodjurscentret i Svenstavik och han har inte hört om några observationer vare sig i år eller i fjol och kan inte helt säkert säga vad det kan bero på.

– Ingen vet vad som skulle kunna påverka. De flesta iakttagelserna är i regel en stor våg eller kanske en ren som simmar men det finns ju faktiskt folk som är helt övertygade om vad de sett. De har sett något som gjort dem helt förändrade, säger han.

Carina Hellberg Grahn, aktiv i föreningen Storsjöodjurets Vänner, har hört om någon enstaka observation de senaste åren och tror sig veta varför odjuret inte visat sig så mycket på sistone.

– Det har varit så huskut varmt. Då är odjuret nere på djupet där det är svalare. Det var kanske en observation i Svenstavik i fjol där någon sett något som såg ut som en upp och nedvänd båt som låg och guppade, säger hon.

Anna Engman, antikvarie och Storsjöodjursexpert på Jamtli har inte fått in några observationer de senaste åren och tror att det kan bero mer på människorna än på Odjuret.

– Det var längesedan det stod något i tidningarna och om en person rapporterar och det skrivs om det i tidningen kanske fler gör detsamma. Dessutom kanske man inte är lika benägen att berätta nuförtiden för att man alltid har med sig kamera i telefonen så att man förväntas kunna visa upp bevis. Jag tycker dock inte att man behöver ha sett det eller ens tro på det för att kunna uppskatta det som en väldigt trevlig sägen och tradition, säger hon.

Trots att Odjuret inte visat sig på ett tag hoppas Carina Hellberg Grahn att det blir ändring på det.

– Det brukar vara i rötmånaderna som det visar sig men om det är för varmt har Odjuret det svalare nere på djupet, säger hon.

Curt Jonsson driver Storsjöodjurscentret i Svenstavik och arbetar aktivt med att fånga Odjuret på video. Foto: Karl Vertergård
Curt Jonsson driver Storsjöodjurscentret i Svenstavik och arbetar aktivt med att fånga Odjuret på video. Foto: Karl Vertergård
Powered by Labrador CMS