Högre halter av covid - nära rekordnivåer i Östersund

LÄNET (JT) Prover tagna i avloppsvattnet visar på högre nivåer. Topparna i smittspridningen sker vid högtider och evenemang, i Östersund har det varit ett flöde av patienter sedan midsommar.

Publicerad Senast uppdaterad

Forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har mätt avloppsvattnet och konstaterat en ökning av covid-19 i hela landet och särskilt i Östersund, där det nu är nära rekordnivåer. Denna utveckling tog fart i juni, i början av månaden syntes knappt något covidvirus alls i proverna, men har sedan dess ökat stadigt. 

– Vi såg tidigt att det började öka i Östersund. Även förra året hade vi platser med högre nivåer, men inte den här typen av ökande trend, säger SLU:s forskningsledare Anna Székely, till Dagens Nyheter. 

I Östersund har det sedan midsommar varit 4-6 patienter med covid som legat inne för vård, men ingen som behövt intensivvård. Smittskyddsläkaren Micael Widerström vid Region JH säger att det kan vara svårt att skilja på covid och en vanlig influensa utifrån symptomen, men gör en skillnad mellan de som tillhör en riskgrupp och de som inte gör det. De senare behöver inte genomföra provtagning. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS