Fjällmuseet ligger vackert mitt i Funäsdalen. Mer folk än vanligt har besökt det i sommar.
Fjällmuseet ligger vackert mitt i Funäsdalen. Mer folk än vanligt har besökt det i sommar.

Många nya besökare på Fjällmuseum i sommar

FUNÄSDALEN (JT) Härjedalens Fjällmuseum har precis som all annan kulturverksamhet påverkats av pandemin. Den numer vanliga hemestern har dock varit en positiv överraskning för detta lilla museum mitt i Funäsdalen.

Publicerad Senast uppdaterad

Härjedalens Fjällmuseum hade 20 års jubileum förra året då JT hälsade på. Nu besöker vi igen för att höra bland annat hur året har varit. Vi får en pratstund med Kenny Jonsson, museiassistent som även jobbar med formgivning av utställningarna.

Vi är ju helt beroende av intäkter men har under året varit tvungna att ha stängt en del och annars, som alla andra, fått begränsa antalet besökare samtidigt inne i huset. All kulturverksamhet har ju haft det svårt under året, ett museum handlar om att ha en levande verksamhet och det blir ju svårt när man inte kan utöva det som vanligt, allt skjuts framåt i tiden.

Fördelen för Härjedalens Fjällmuseum är att de enbart är 3 anställda med totalt 2.2 tjänstetid vilket innebär att ingen har behövt gå från sin tjänst under året.

Kenny Jonsson, museiassistent tillsammans med Gunilla Ellis som just nu har en utställning på museet.
Kenny Jonsson, museiassistent tillsammans med Gunilla Ellis som just nu har en utställning på museet.

– Nu har vi ju också ett uppsving, som vi kunde märka lite av redan förra sommaren. Jag är glad att svenskar faktiskt väljer att gå på museum och vill ta del av historien från en plats och inte enbart uppleva den utifrån det kommersiella, att de vill se tyngden i historien.

Att svenskar stannar i Sverige nu har märkts tydligt. Det är fler turister än det brukar vara på sommaren och de märks mer. Besökarna är även mer utspridda och har kommit tidigare än vanligt. Andra år har det synts tydligt och koncentrerat när t ex tyskarna har semester, när svenskarna har semester osv.

– Normalt åker turister till fjällen, de har med sig sin torrmat och gör längre vandringar. Nu kommer en annan typ av turister, förstagångsvandrare som vill ha det mer bekvämt. De gör kortare turer och vill bo bekvämt, äta gott och uppleva mer kulturellt. Det har ju gjort att vi hamnat i ett bättre ekonomiskt läge trots krisen.

Fjällmuseum är lite speciellt med det att de oftast gör sina produktioner själva, det är sällan de tar in färdiga utställningar.

– Våra utställningar blir därmed unika, väldigt platsbundna, "fjällmuseiga", förklarar Kenny med ett litet skratt. Det handlar ju framför allt om vilken plats vi är på.

Utställningarna kan i och med detta arbetssätt arbetas fram på det sätt Fjällmuseet vill, frågor väljs att lyftas fram som museet själv önskar och som kanske aldrig gjorts annars.

– Det kan vara jobbiga frågor, tex att man riktar viss kritik mot hur man egentligen är van att se på samhället. Det kan handla om könsroller inom alla möjliga områden. Vi är även självkritiska och tittar på våra egna utställningar, vad som vi visar och hur man som besökare upplever dem.

Som exempel nämner Kenny basutställningen där det initialt gjorts en manlig och en kvinnlig sida.

– Idag tänker vi ju inte lika mycket på vad som är manligt eller kvinnligt utan ser mer på personen istället. Vi försöker rikta in oss på det i stället, det kanske var en man som tyckte om att väva och en kvinna som ville jaga. Vi vill inte dela upp det i könsroller som man alltid tidigare har gjort i museivärlden. Vi försöker vara öppna för alla.

Museet har även haft ett större projekt i samband med detta, arkiv Q, vilket bland annat innebar att de gick igenom utställningarna och lyfte fram "queera" frågor.

– Det kunde vara annorlunda personer som valde att bo tillsammans, två systrar till exempel. Vi har letat och lyft sådana historier för att visa att det har funnits annorlunda människor i alla tider. Titta på utgrävningen i Vivallen som i första skedet antogs vara en kvinnlig grav på grund av alla attribut i graven men när de undersökte skelettet flera år senare visade det sig vara en man.

Just nu pågår en utställning med konstnären Gunilla Ellis av hennes vävda alster.

– Här är ett typexempel, Gunilla är konstnär, varför säga textilkonstnär? Vi säger inte oljemålningskonstnär. Är det för att det är vanligare med kvinnor som väver? Det här vill vi ändra på! Alla är konstnärer oavsett material de jobbar med.

Powered by Labrador CMS