Stig Arne och Eva firar midsommar med picknick i Jamtli.
Stig Arne och Eva firar midsommar med picknick i Jamtli.

Lugn midsommar på Jamtli

ÖSTERSUND (JT) För andra året i rad blir midsommarfirandet begränsat. Museet som brukar fira storslaget väljer att undvika majstången och musikanterna -men dörrarna står öppna för en promenad eller picknick.

Publicerad Senast uppdaterad

Innan pandemin lockade Jamtlis midsommarfirande tusentals besökare, i år är det inte lika fullt.

– Vi hade som plan att utföra midsommarfirandet men för några veckor sedan tog vi beslutet att ändra på det. Istället låter vi Friluftsmuseet vara öppet med gratis inträde, men utan några midsommaraktiviteter, säger Henrik Hvivald i Jamtlis reception.

Jamtlis Friluftsmuseum är också anpassat efter restriktionerna. Husen som förut hade öppna dörrar där skådespelare uppträdde efter utvalda decennium är nu stängda. Men helt tomt är det inte. Familjer, hundägare och små vängrupper går runt i duggregnet för att promenera och hälsa på djuren.

– I vanliga fall åker vi ner till släkten på midsommar men nu stannar vi hemma. Sedan tänkte vi, eftersom det inte blev så bra väder idag, att vi går till Jamtli istället för att laga mat och fixa något utomhus hemma, säger Melvi med sin son Joel.

Många berättar att de gör Jamtli till en dagsutflykt och att kvällsfirandet blir en liten middag, istället för att dansa kring en stång. Eva och Stig Arne har dock tänkt snäppet större. De har åkt hit från Bergeforsen, med sig har de en stor kylväska och filt.

– Vi har varit här de senaste tre åren och gjort midsommar på Jamtli till en tradition. Två gånger har det varit corona, men året innan var det så in i bomben mycket folk, säger Stig Arne.

Paret berättar att de saknar smågrodorna och det rejäla firandet, men att det går bra ändå. De lyxar till det med midsommarmat utan nubbe.

– Gud, vi har så mycket mat! Du får följa med om du vill, på riktigt! Det är stora tallrikar med sill, potatisar, ja allt. Vi köpte det av en tjej hemifrån, berättar Eva.

Powered by Labrador CMS