”Det är viktigt med hög vaccinationstäckning för att minska smittspridning och sjuklighet,”säger läkaren Urban Tirén
”Det är viktigt med hög vaccinationstäckning för att minska smittspridning och sjuklighet,”säger läkaren Urban Tirén

Lyckad vaccin-drop-in upprepas

ÖSTERSUND (JT) I fredags körde Region Jämtland Härjedalen drop-in-vaccination på Stortorget, för andra gången. Den fjärde augusti öppnar drop-in-vaccinering för länets 16- och 17-åringar.

Publicerad

Redan före öppningen i fredags ringlade kön lång utanför Storsjöteatern i Östersund, där ett hundratal personer väntade på sin spruta. Flera hade varit på plats redan en timma före öppningen för att försäkra sig om att få sin första spruta mot Covid19. Flera hade också tagit med egna tältstolar att sitta på i väntan på att bli insläppta.

Region Jämtland Härjedalen hade laddat upp med 400 vaccindoser, 300 fler doser än förra gången det begav sig.

I entrén stod barnläkaren och regionöverläkaren Urban Tirén och tog emot länsborna.

– Det här är ett bra sätt att arbeta. Det är viktigt att få hög vaccinationstäckning för att minska smittspridningen och sjukligheten, säger Urban Tirén och berättar att om bara ett par veckor kommer det att öppnas drop-in-vaccinering för ungdomar 16 till 17 år på Campus i Östersund.

– Det finns cirka 3 000 ungdomar i den åldern i länet. Alla är välkomna till Campus den fjärde augusti när vi öppnar vaccineringen för den åldersgruppen, det gäller inte bara ungdomar i Östersund utan hela länet, säger han.

Förra veckan var Region Jämtland Härjedalen uppe i drygt 135 000 givna vaccindoser och 51 procent av jämtarna hade då fått två doser vaccin mot Covid19.

På fredagens drop-in var det sjuksköterskorna Ingela Fanqvist och Ulrika Fjellstrand Nyman som förberedde sprutorna.

– Det har gått bra med vaccineringen endast ett fåtal har fått reaktioner på vaccinet. Vi har haft några som svimmat men det beror inte på vaccinet utan på att man är rädd för sprutor, säger Ulrika Fjellstrand Nyman.

Enligt dem är de vanligaste biverkningarna att man får ont i armen och lättare feber som är övergående.

De 400 doser som fanns på plats i fredags räckte till den ringlande kön och alla som väntade fick sitt vaccin.

Det var många som ville vaccinera sig i fredags när Region Jämtland Härjedalen erbjöd vaccin på Storsjöteatern i Östersund.
Det var många som ville vaccinera sig i fredags när Region Jämtland Härjedalen erbjöd vaccin på Storsjöteatern i Östersund.

Powered by Labrador CMS