Maria-Kristina Bystedt, ägare av Hotel Emma, gläds över en fin start på sommaren. “Man är ju överlycklig just nu. Det är till och med ett högre tryck än förra sommaren”, säger hon.
Maria-Kristina Bystedt, ägare av Hotel Emma, gläds över en fin start på sommaren. “Man är ju överlycklig just nu. Det är till och med ett högre tryck än förra sommaren”, säger hon.

Turisterna flockas till Östersund – hotellen jublar: “Man blir överlycklig”

ÖSTERSUND (JT) Turisterna flockas till Östersund. Då jublar stadens hotell. – Den här sommaren har börjat väldigt bra. Det blev en ketchupeffekt när restriktionerna lyftes, säger Nicki Eby, hotelldirektör för Clarion Hotel Grand i Östersund.

Publicerad Senast uppdaterad

Alla som har rört sig i centrala Östersund kan intyga att det har varit liv och rörelse, ända sedan i slutet av juni.

Hemestertrenden är den stora faktorn – även om en hel del turister har börjat komma från Norge och andra delar av Europa.

– Det är jättemycket svenska gäster och många har aldrig varit här förut. Det är så kul att få höra hur vacker stad de tycker att vi har, säger Maria-Kristina Bystedt, som driver Hotel Emma på Prästgatan.

Hon beskriver det som en stor lättnad att se hur rummen bokas upp.

– Man är ju överlycklig just nu. Det är till och med ett högre tryck än förra sommaren. Det här tror jag var absolut nödvändigt för hela staden med tanke på hur tufft det har varit, säger hon.

Genom en snabb slagning på datorn kan hon också konstatera att antalet utländska gäster har ökat. I juni hade Hotel Emma 42 utländska gäster, varav 17 tyskar.

– Vi är också glad över att norrmännen har börjat hitta tillbaka. Vi hade sju norska gäster under juni och har haft sju stycken hittills under juli. Jag hoppas verkligen att det håller i sig, säger Maria-Kristina Bystedt.

Östersunds största hotell, Clarion, har också fått en positiv start på sommaren.

– Det ser väldigt bra ut. Vi är väldigt glada för alla svenska gäster och hoppas att det blir en trend som håller i sig även efter pandemin. Vi ser gärna fler svenska gäster, säger Nicki Eby, vd.

En utmaning är dock bokningstiden.

– Många bokar med kort varsel och det kan bli utmanande med bemanningen. Vi har precis som restaurangerna en brist på erfarna och kompetenta personer på grund av pandemin. Det är bara att hoppas att våra nya stjärnor som är inne och sommarjobbar vill fortsätta, säger Nicki Eby.

Hur många utländska gäster har ni?

– Vi ser fler norska gäster och även gäster från andra europeiska länder. Men merparten kommer från Sverige. Jag kan inte säga att vi är tillbaka till ett normalläge för antalet gäster, men sommaren har börjat väldigt bra.

Centrumutvecklaren Calle Hedman är glad över att Östersund får ta del av hemestertrenden.

– Förra sommaren så blev vi lite snuvade, eftersom många turister tog sig direkt upp till fjällvärlden. Men utan att ha några siffror så känns det som att det är ett bättre drag i stadskärnan den här sommaren, säger han.

Hedman och hans kollegor har pyntat stan ordentligt inför sommaren. Badhusparken har med hjälp av en stor mängd fin sand förvandlats till en minibeach unde de vackra dagarna. Och på Stortorget har det funnits en mängd aktiviteter att syssla med.

– Vi vill ju att folk ska uppleva staden som attraktiv och trevlig när de väl är här. Det ska finnas saker att göra. Nu har vi haft tur med vädret också vilket har gjort att vi har fått igång verksamheten i Badhusparken på ett bra sätt. Där går det bland annat att hyra trampbåtar och paddleboards, säger Calle Hedman.

Vad får du höra när du pratar med alla näringsidkare?

– Det finns en helt annan optimism inför framtiden. Även om det skiljer sig från bransch till bransch och många har det fortsatt tufft, så är det en helt annan känsla just nu.

Clarion Hotel Grand upplever också en ökning av antalet bokningar. “Det ser väldigt bra ut. Vi är väldigt glada för alla svenska gäster och hoppas att det blir en trend som håller i sig även efter pandemin”, säger Nicki Eby, hotelldirektör.
Clarion Hotel Grand upplever också en ökning av antalet bokningar. “Det ser väldigt bra ut. Vi är väldigt glada för alla svenska gäster och hoppas att det blir en trend som håller i sig även efter pandemin”, säger Nicki Eby, hotelldirektör.

Powered by Labrador CMS