Peter Nicolai Arbros Valkyria i Nationalmuseum Jamtli.
Peter Nicolai Arbros Valkyria i Nationalmuseum Jamtli.

Nordiska myter - ny utställning på Jamtli!

ÖSTERSUND (JT) Älvdans och skogstroll. Efter två års arbete är Jamtlis nya utställning öppen för allmänheten. I utställningen blandas stora tavlor med mindre skulpturer och berättar om nordiska myter, sagor och historier.

Publicerad

Nordiska myter handlar om 1800-talets berättande. Man kan dela upp det i fyra kategorier: Måleri, fornnordiska motiv, folktro och illustrationer. Många av dessa målningar har blivit en del av vårt kollektiva bildminne, till exempel när de förekommit i läroböcker i skolan, säger biträdande museichef Christina Wistman.

Under 1800-talet var den egna landets historia i konstnärligt fokus. Detta var inte unikt för Sverige men eftersom Nationalmuseum har en stor samling svensk konst från tiden så är de svenska konstnärerna i fokus, tillsammans med svenska historier och sagor. Några verk från Norge och Finland finns med. Vid ingången får man låna en mobil med hörlurar som guidar en genom utställningen. Det finns en version för vuxna och en lite enklare för barn.

För varje ny utställning här så blir det som ett nytt system, en omgestaltning med ny scenografi. Personligen tycker jag att Nordiska myter, ja den tar nästan andan av mig varje gång jag går in. Den har blivit så fin och det ska bli så roligt att få jobba med den här utställningen när vi kan få möta publiken, säger Christina.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS