Peter Nicolai Arbros Valkyria i Nationalmuseum Jamtli.
Peter Nicolai Arbros Valkyria i Nationalmuseum Jamtli.

Nordiska myter - ny utställning på Jamtli!

ÖSTERSUND (JT) Älvdans och skogstroll. Efter två års arbete är Jamtlis nya utställning öppen för allmänheten. I utställningen blandas stora tavlor med mindre skulpturer och berättar om nordiska myter, sagor och historier.

Publicerad

Nordiska myter handlar om 1800-talets berättande. Man kan dela upp det i fyra kategorier: Måleri, fornnordiska motiv, folktro och illustrationer. Många av dessa målningar har blivit en del av vårt kollektiva bildminne, till exempel när de förekommit i läroböcker i skolan, säger biträdande museichef Christina Wistman.

Under 1800-talet var den egna landets historia i konstnärligt fokus. Detta var inte unikt för Sverige men eftersom Nationalmuseum har en stor samling svensk konst från tiden så är de svenska konstnärerna i fokus, tillsammans med svenska historier och sagor. Några verk från Norge och Finland finns med. Vid ingången får man låna en mobil med hörlurar som guidar en genom utställningen. Det finns en version för vuxna och en lite enklare för barn.

För varje ny utställning här så blir det som ett nytt system, en omgestaltning med ny scenografi. Personligen tycker jag att Nordiska myter, ja den tar nästan andan av mig varje gång jag går in. Den har blivit så fin och det ska bli så roligt att få jobba med den här utställningen när vi kan få möta publiken, säger Christina.

Väggarna har målats med mörkblå färg och vid ingången välkomnas man av Peter Nicolai Arbros gigantiska tavla Valkyria . Det ser ut som en kvinna på en häst men är egentligen ett väsen från fornnordisk mytologi. Valkyriorna valde ut vilka som skulle dö på slagfälten och följde dem sedan till gudarnas rike.

En av Christinas egna favoriter är Gustav II Adolfs död i slaget vid Lützen av Carl Wahlbom. Den är en mycket dramatiskt framställning av slaget vid Lützen. Hästar som stegrar sig, dimman, mannen som fångar Gustav II, men just mitt i tavlan hittar man en väldig stillhet. Där finns den ljusa gestalten som är kungen, säger hon. Verken med historiska skildringar lägger fokus på den viktiga händelsen, i detta fall kungens död. Tavlorna med mer sagolika motiv har en mer mystisk känsla över sig. August Malmströms Älvalek ser vid första ögonkast ut som en skog med tjock morgondimma. Vid närmare titt ser man där ansikten och kroppar.

Det här är en del av konsten som jag tycker väldigt mycket om. Det finns så många berättelser att ta fram, säger Christina.

Utställningen är öppen fram till april 2022.

Powered by Labrador CMS