SD: Varför stödjer Centerpartiet tvångsäktenskap?

Att tvingas gifta sig mot sin vilja är någonting kulturellt främmande och helt otänkbart för de allra flesta svenskar. Tvångsäktenskap har dock tyvärr blivit allt vanligare på senare år även i Sverige. Unga människor pressas eller tvingas av sin familj att gifta sig med personer de kanske aldrig träffat, utländska landsmän som därigenom får rätt att komma hit och leva.

För att skydda unga kvinnor och män från detta tvång, finns i EU-rätten en möjlighet att begränsa rätten till kärleksinvandring om parterna är yngre än 21 år. Man behöver alltså inte utgå från myndighetsåldern i Sverige. Dessa extra år gör att man hinner bli mer självständig, mer oberoende och inte lika utsatt. Efter migrationskrisen 2015 infördes denna 21-årsregel i den tillfälliga migrationslagstiftningen i Sverige.

Migrationskommittén föreslog i september förra året att regeln skulle permanentas, för att fortsätta skydda unga människor från tvångsäktenskap och annat hedersförtryck. Men när den rödgröna regeringen sent omsider kom med sitt förslag till ny migrationslag, så var förslaget spårlöst försvunnet. Regeringen vill alltså inte sätta stopp för tvångsäktenskap.

När oppositionen upptäckte detta, tog Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ett initiativ för att rädda kvar den 21-årsregel som Migrationskommittén föreslog. Vi vill se skarp lagstiftning så att ingen ska tvingas ingå äktenskap de inte själv valt, i väntan på valet 2022.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS