Hanna Modin och Elin Johansson från RFSL Jämtland Härjedalen är med och arrangerar Prideveckan.
Hanna Modin och Elin Johansson från RFSL Jämtland Härjedalen är med och arrangerar Prideveckan.

Pride Park i Badhusparken lyckad ersättning för parad

ÖSTERSUND (JT) Prideveckan avslutades i lördags och höjdpunkten blev inte en stor parad. I stället blev en stor del av Badhusparken en mötesplats i mångfaldens tecken.

Publicerad Senast uppdaterad

Under hela vecka 35 har Prideveckan inneburit att den ena aktiviteten avlösts av den andra och regnbågsflaggan har synts lite här och var i hela staden. På grund av pandemin blev Prideveckan digital 2020, men i år har den genomförts fysiskt med vissa begränsningar. Så har även i år vissa delar varit digitala och den stora paraden ersatts med en Pride Park i Badhusparken som även markerade att veckan började ta slut, senare under lördagskvällen avslutades den med Running Coopers konsert på Storsjöteatern.

I Badhusparken flockades många runt borden för RFSL och olika politiska grupperingar. En partipolitiskt obunden nomineringsgrupp är Vänstern i Svenska Kyrkan (ViSK) som är aktuella genom att ställa upp i kyrkovalet. Här står Marie Svensson, som många känner igen som regionpolitiker för Vänsterpartiet, men för dagen representerar hon alltså ViSK.

-Vi är partipolitisk obundna, men däremot har vi ju åsikter åt vänster, säger Marie om ViSK.

-Vi står för hbtqi-rättigheter, att man ska förbättra miljön och att man ska värna de som behöver hjälp, sociala rättigheter, bland annat, fortsätter hon.

Vilka frågor arbetar ni specifikt med när det gäller pride-relaterat?

-Regnbågscertifieringen, svarar Maries kollega Helena Åsasdotter Nord som också kandiderar till kyrkovalet för ViSK.

-Det betyder ju att man ska stärka kyrkans personal i de frågorna och att hbtqi-personer ska känna sig välkomna i kyrkans miljö, säger Marie Svensson och tillägger att ViSK dessutom vill att kyrkan ska viga alla som vill gifta sig.

Marie Svensson och Helena Åsasdotter Nord från Vänstern i Svenska Kyrkan (ViSK) var nöjda med dagen.
Marie Svensson och Helena Åsasdotter Nord från Vänstern i Svenska Kyrkan (ViSK) var nöjda med dagen.

Hur har det gått här i dag?

-Jag tycker att det har gått fantastiskt bra. Vi har fått väldigt god respons och det är många som kommer och säger att de vill rösta på oss, svarar Marie Svensson och förklarar att hon har stora förhoppningar på valresultatet.

-Många är väldigt glada att det äntligen finns ett vänsteralternativ att rösta på, fortsätter Marie.

En bit bort står Peter Johansson från Centerpartiet i Krokom som även är med i partiets distriktsstyrelse.

- Hur går det för er här idag?

-Det går väldigt bra tycker jag. Det är fint väder och glada människor.

Jobbar du med hbtqi-frågor?

-Ja, mitt politiska program grundar sig i de liberala värderingarna. Frågan om alla människors lika rätt och värde. Därför känns det jätteviktigt att vara här på Pride och visa att vi står upp för dem, svarar Peter.

Centerpartiets monter är välbesökt.
Centerpartiets monter är välbesökt.

Intill finns RFSL:s monter och här är det många som vill ha souvenirer och ställer frågor. Även RFSL:s representanter säger att de är nöjda med dagen, med mycket folk som kommer och är intresserade. Volontärer står och säljer regnbågsprylar och här finns även två personer från RFSL:s arrangörsstab, Hanna Modin och Elin Johansson, som även är ordförande i RFSL Jämtland/Härjedalen.

--Alla i styrelsen är med i Pridegruppen och arrangerar, sedan har vi några eldsjälar som är väldigt engagerade medlemmar, säger Elin.

Powered by Labrador CMS