Malin Bergman.
Malin Bergman.

Malin Bergman ny ledare för Centerkvinnorna

ÅS (JT) Åsbon Malin Bergman har valts som ordförande för Centerkvinnorna. Det finns ungefär 300 avdelningar av Centerkvinnorna över hela landet.

Publicerad

Malin Bergman är idag regionstyrelseordförande i region Jämtland Härjedalen. Hon har också ett förflutet från politiken i Krokoms kommun, då hon bor i Ås. Där har hon tidigare varit ordförande i såväl kommunstyrelsen som socialnämnden i Krokom.

Det var genom Malins tid i Krokomspolitiken som hon fick upp ögonen för skogs- och jordbruksfrågorna. En av frågorna som hon kommer att driva handlar om jämställheten i dessa frågor.
Hon säger engagerat:

– Många kvinnor äger skog, men inte på papperet. Många kvinnor bedriver jordbruk också, men inte på papperet. Jämställt företagande tycker jag är viktigt, och då ingår förstås även hållbart företagande.
Rötterna hos förbundet finns ju i landsbygden. Många kvinnor här i Jämtland är aktiva i jordbruket och skogsbruket och det är ju ett slags företagande. Men när man tittar på vilka som står på pappret, är det oftast män som står som ägare. Det kan leda till problem vid exempelvis en separation. Kvinnor blir då mer utsatta i sin position. Bodelning är inte obligatorisk, men vi vill att bodelningsprocesserna ska bli lika och mer jämställda.
Det är endast 26 % kvinnor som driver egna företag idag och vi skulle gärna se mer kvinnligt företagande inom IT och teknik.

Malin har arbetat inom Försvarsmakten, Rikspolisstyrelsen och socialtjänsten, som blåljusoperatör vid 112, SOS Alarm, som samordnare vid Centrum mot våld i nära relationer. Centerkvinnorna är en av Sveriges största politiska kvinnoorganisationer. Hon har suttit som vice förbundsordförande där i två år och som ledamot i styrelsen sedan 2018. Nu tar hon alltså över rodret som ordförande.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS