Det blev Andån i Föllinge som valdes ut för projektet Skolbäcken. Foto: Anders Magnusson
Det blev Andån i Föllinge som valdes ut för projektet Skolbäcken. Foto: Anders Magnusson

Skolbäcken rinner vidare till Cederbergskolan

FÖLLINGE (JT) Förra året drog Sportfiskarna igång det utomhuspedagogiska naturvårdsprojektet Skolbäcken i länet. Då var det bland Hallens kyrkskola i Hallen och Racklöfska i Järpen som var med, sammanlagt har drygt 60 skolklasser varit delaktiga.

Publicerad

Nu har projektet runnit vidare till Föllinge och Cederbergskolan.

Detta lärande- och upplevelsekoncept är kostnadsfritt för skolorna och finansieras av Postkodstiftelsen och lokala naturvårdssatsningar. Eva Nordin Svedlund är ungdomsansvarig på Sportfiskarna Jämtland Härjedalen och projektansvarig för Skolbäcken. Hon säger:

Projektet är väldigt uppskattat, mer än vi ens hade kunnat föreställa oss, och fungerar bra som ett komplement till den ordinarie undervisningen. Det funkar från förskoleklass ändå upp till årskurs nio, med enkla anpassningar, Eleverna utför praktisk fiskevård och studerar livet under vattenytan. I pandemitider är det extra bra att kunna använda naturen som lärmiljö. Förra torsdagen var det klass åtta i Föllinge som fick tillbringa en dag i bäcken tillsammans med Sportfiskarna.

Anders Magnusson är ämneslärare i matte och NOCederbergskolan. Han är själv fiskeintresserad och brukar fiska i strömmande vatten i Hårkan. Anders berättar:

Vi höll till vid Andån i Föllinge och där finns det öring. Vi håvade bottenfauna, silade, undersökte arter, jobbade med praktisk vattenekologi alltså. Dessutom rensade vi vandringshinder från flottningen, mätte pH-värde och gjorde flödesmätningar.

Detta väckte intresse hos både flickorna och pojkarna och går tydligt att knyta till kursplanerna i kemi, biologi och matematik. Ja, även till SO eftersom det också handlar om vattenreglering och flottningshistoria.

Den fiskeintresserade eleven Robin Kron går i klassen. Han bor i Storåbränna och fiskar gärna öring, gädda, abborre, mört… Om Skolbäckendagen säger han: Det bästa var att vi verkligen gjorde nytta för fisken, genom att vi flyttade vandringshindren!

Projektet Skolbäcken fortsätter nu med årskurs fem och sex på Cederbergsskolan. För åttornas del blir det en fortsättning i september.
ska det förhoppningsvis bli en spännande dag där Sportfiskarna visar hur elfiske går till. Det ser både Robin Kron och Anders Magnusson mycket fram emot. För att kunna utför elfiske måste man ha en speciell utbildning och tillstånd från Länsstyrelsen. Det handlar om att med hjälp av en generator och en kabel tillfälligt bedöva fisken. På så sätt kan man utföra olika kartläggningar i studiesyfte på fisken. Det finns många regler kring elfiske, för att hantera den på ett varsamt sätt.

Powered by Labrador CMS