Osmaan briljerar i biljard inför publiken som består av kompisar till höger och Andrea Törnblom Forslund i mitten. Biljardbordet är nytt för säsongen.
Osmaan briljerar i biljard inför publiken som består av kompisar till höger och Andrea Törnblom Forslund i mitten. Biljardbordet är nytt för säsongen.

Café Tingshuset har öppnat igen - “känns som att många kan andas ut”

ÖSTERSUND (JT) Det är inte bara ett café där man kan fika och äta lunch, utan även en mötesplats för verksamheten inom Hej främling! Som sådan har den varit stängd under pandemin, men öppnar nu till skolstarten med nya idéer och även ett nytt biljardbord att samlas kring.

Publicerad

Det var vid årsskiftet som Hej främling! stängde ned Café Tingshuset som är en viktig mötesplats och nav för deras verksamhet som delvis är förlagd till andra delar av Gamla Tingshuset. Orsaken var de rådande restriktionerna med hänsyn till pandemin. Nu när restriktionerna har lättat och skolan startar har Hej främling! valt att öppna cafédelen och även göra andra delar av verksamheten fysisk, även om det återstår mycket att ta hänsyn till.

-I vanliga fall så har vi ju många olika aktiviteter inom idrott, kultur och friluftsliv. Just i Östersund så har vi ju det här caféet som är en mötesplats, så på eftermiddagarna mellan 14 och 18 så kommer det massor av människor efter jobb och skola för att umgås, spela spel och fika, säger Andrea Törnblom Forslund som är ungdomskoordinator på Hej främling!

Café Tingshuset har öppnat och det går även att fika utomhus.
Café Tingshuset har öppnat och det går även att fika utomhus.

Hon berättar att i det lite större perspektivet så jobbar organisationen med att främja hälsa och inkludering.

-Det har varit många tomma, tunga månader faktiskt när vi inte har kunnat ha öppet, säger hon om årets första åtta månader.

-Tanken med mötesplatsen är ju att caféet är öppet för alla och det är inget vanligt café utan man kan äta lunch här, man kan fika här, men fokus är på aktiviteter. Man behöver inte handla hos oss för att vara hos oss, utan det är som en mötesplats också.

Om man pratar om en mötesplats så är det mest för unga invandrare, eller?

-Ja eller unga generellt, alla som känner att de vill komma till ett mysigt ställe och bara umgås med vänner. Hänga med oss i vår Hej främlingskänsla, som bygger mycket på glädje, gemenskap och mångfald. Att det inte spelar någon roll varifrån man kommer eller så utan fokus är på individen och vad man tycker om att göra.

Andrea Törnblom Forslund i det nyöppnade Café Tingshuset.
Andrea Törnblom Forslund i det nyöppnade Café Tingshuset.

Värvar ni medlemmar till kören Rockin Pots här?

-Ja, det är ju en av alla våra aktiviteter som vi marknadsför bland våra deltagare och besökare. De var ju också med på Befriendfestivalen och är ett Hej främlinginitiativ.

Och så har ni löpning på onsdagar?

-Ja precis, Inlöparna. Där är det Martin Machnow som är initiativtagare. För de som tycker om att springa eller promenera. Fokus på det och att träffa nya vänner, allt vi gör är ju aktiviteter med mycket fokus på gemenskap och att bygga relationer, skaffa nya kompisar.

Hur mycket av de här aktiviteterna har kunnat genomföras under årets första åtta månader?

-The Rockin Pots har ju kört digitalt, så där har man kunnat sjunga i kör hemifrån. Inlöparna har ju varit utomhus hela tiden och kunnat köra på. Sedan har vi till exempel fotboll och basket, som vi har varit tvungna att ställa in. Vi har haft dans som vi har varit tvungna att pausa. Så vi har jobbat väldigt mycket digitalt och försökt vara mycket ute under årets första åtta månader.

Har ni haft digitala möten också?

-Ja, Hej främling! i stort har precis som alla andra haft väldigt många digitala möten. Det har vi ju generellt sett alltid eftersom vi finns i hela Sverige, men vi hade digitala samtal och digital läxhjälp under en period, svarar Andrea och ger fler exempel på sådant som nu skötts digitalt, som spelkvällar, hälsosnack och yoga.

Så man kanske kan säga att de vanliga verksamheterna har rullat på lite som vanligt, fast ofta digitalt, och det är själva caféet som har varit stängt?

-Ja precis, den fysiska mötesplatsen. Annars har vi kört på i stort sett som vanligt. Så det här är ju stort nu, att vi äntligen har kunnat öppna.

Hur är det med dans, blir det som vanligt nu?

-Ja, nästa vecka kör vi igång med Dansa med vänner, och då är det salsa vi kommer att köra under hösten. Så det är vi väldigt taggade inför. Det är på tisdagar kl. 19.

Graffiti är en aktivitet man kan ägna sig åt på Gamla Tingshuset.
Graffiti är en aktivitet man kan ägna sig åt på Gamla Tingshuset.

Så det går att dansa nu, med tanke på restriktioner?

-Ja, men man kan ju inte vara hur många som helst utan där behöver vi hålla koll. Räkna antal och se till så att vi är utspridda. Vi är väldigt noga med att ingen kommer om den är förkyld och kommer att ha handsprit på plats. Den första veckan som Café Tingshuset har öppet är avsedd för att besökare ska kunna hänga här, diskutera med personal och komma med önskemål om vad som ska hända under hösten. På frågan om vad de kommit fram till svarar Andrea:

-Precis innan coronan så fick vi ett biljardbord och har inte hunnit använda det, så det är premiär på det nu. De aktiviteter som finns nu är biljard, fotboll och tv-spel, säger Andrea som exempel.

-Sedan, det som finns på önskelistan under hösten är matkvällar, som knytkalas. Det finns önskemål om modevisning med kläder från olika kulturer, filmkvällar med skräckfilm, läsa böcker, fotboll så klart, tennis, filmskola. Ja, en massa olika saker, Fifa-turnering bland annat, svarar Andrea.

Nyligen uppmärksammades att vaccinationsgraden bland invandrare i länet är ovanligt låg. Detta är även något som Hej främling! försöker arbeta med och Andrea säger att de inte kan ge medicinsk rådgivning men försöker sprida fakta.

-Vi försöker prata i stort om vaccinering. Många är väldigt rädda för biverkningar och så, att man inte vet så mycket. Då försöker vi sprida den fakta som finns, för att fler ska få rätt bild för att sedan kunna fatta ett beslut, säger Andrea.

Den första dagen Café Tingshuset hade öppet kom 16 besökare och sedan ökade antalet till över 20 dagen därpå, uppskattar Andrea.

-Det känns som om många kan andas ut, många kommer ju hit för att fylla på med ny energi. När man har en grå vardag så är det skönt att komma till ett ställe där det är folk man känner, där det är lite glad energi, avslutar Andrea.

En av dem som kommit till Café Tingshuset är Osmaan Farhaan som ursprungligen kommer från Somalia, men kom till Sverige med sin familj 2015 och har bott i Östersund under hela tiden i landet. Han är 20 år och går i gymnasiet där han studerar vid Handelsprogrammet på Wargentinsskolan.

Trivs du bra i Sverige?

-Det är både bra och dåligt, men jämför man med hemma så är det lugn och ro här.

Så nu ska du bli ekonom, jobba med handel?

-Ja, framför allt skaffa eget liv och gå klart skolan. Så får vi se vart vi hamnar då.

Hur kom du i kontakt med Hej främling!?

-Jag fick reda på att det finns ett ställe där man kan hänga och lära känna nya människor, av de jag kom i kontakt med på skolan.

Osmaan lär Andrea att spela biljard.
Osmaan lär Andrea att spela biljard.

När var det?

-Tre år sedan. Hur upplever du Hej främling!?

-Alltså det är bästa stället, man har längtat efter att få komma hit. Det är bra att det öppnades igen, det är skitbra. Man kan göra vad som helst, spela fotboll och Fifa med kompisar och hänga, dansa.

Träffa kompisar som du inte har träffat på ett tag, kanske?

-Ja, exakt. Att caféet öppnar gör att man får möjlighet att träffas igen. Både personalen som är skittrevliga och kompisar som man har längtat efter att träffa och spela med.

Ja, det hänger väl ihop med skolstarten också?

-Ja exakt, svarar Osmaan som ser fram emot att gå till caféet när det inte är lektioner.

Har du lärt dig mer svenska genom Hej främling!?

-Jo och man har kommit in i samhället bättre. I och med att personalen här, en del av det vi gör här, det är inte så att man kan fråga på ett annat språk, det är bara svenska man kan prata, svarar Osmaan.

Du kanske umgås mycket med andra som kommer från Somalia, i vanliga fall?

-Både ock, svarar Osmaan och förklarar att han även träffar svenska kompisar i det fotbollslag han ingår i, Järpen IF, samt i skolan, men att verksamheten i Hej främling! är viktig för honom både språkmässigt och socialt.

Sara-Kajsa Melin håller i ateljéverksamheten som även den dragit igång.
Sara-Kajsa Melin håller i ateljéverksamheten som även den dragit igång.
Powered by Labrador CMS