C: Sätt ner foten om gruvan

Dags att pröva vad det regionala utvecklingsansvaret egentligen innebär.

Decentralisering är en av Centerpartiets grundläggande principer. Vi tror att människor själva bäst förstår vad som är rätt för deras samhällen. Genom att ge lokala och regionala organ större makt och resurser kan beslut bättre anpassas efter platsers unika förutsättningar och behov. 

Vid Storsjön finns stora mineraltillgångar i alunskiffer. Centerpartiet, kommunerna runt sjön och många invånare är överens om att det inte bör startas någon gruvbrytning här. Eftersom riskerna för miljön och vattnet är för stora och den jordbruksmark som vi behöver för de gröna näringarna och vår livsmedelsförsörjning är viktigare.

Sverige har ett decentraliserat system där vissa politiska frågor flyttats från nationell nivå till kommuner och regioner. Kommuner ansvarar för att planera och utveckla hållbara samhällen. Regioner bär ansvaret för den regionala utvecklingen och fastställer länets gemensamma utvecklingsstrategi. 

Trots denna maktförskjutning ser vi hur nationell politik underminerar det kommunala självstyret när det gäller projektering och potentiell gruvbrytning i alunskiffer. Det sker trots att vi, som lever och verkar i dessa områden, anser att det inte är rätt väg att gå för vår hållbara utveckling. 

Idag finns inga tydliga och konkreta prioriteringar i länets gemensamma utvecklingsstrategi. Det är alltså svårt att veta vad vi som län vill samlas kring. 

Det är svårt för oss själva att veta men också svårt för andra att veta. Region Jämtland Härjedalen har det regionala utvecklingsansvaret men får stöd av ett flertal statliga myndigheter, där ibland Länsstyrelserna och Sveriges Geologiska undersökning, där Bergstaten ingår.

Centerpartiet föreslår därför att vi i vår gemensamma utvecklingsstrategi återinför den tidigare prioriteringen "ingen uranbrytning", men anpassar den till dagens behov och omformulerar den till "ingen gruvbrytning i alunskiffer i Jämtlands län". Att vi tydligt och klart visar att det här inte är något vi vill ha i vårt län. 

Det är nu dags att sätta detta det regionala utvecklingsansvaret på prov. Finns verklig makt och inflytande på regional nivå eller är det decentraliserade ansvaret bara en formalitet?

Daniel Danielsson, oppositionsråd (C) i Åre kommun 

Effie Kourlos, kommunalråd (C) i Östersunds kommun 

Karin Jonsson, oppositionsråd (C) i Krokoms kommun 

Lena Kjellsson, vice ordförande kommunstyrelsen (C) i Bergs kommun 

Mikael Westin, kommunalråd (C) i Ragunda kommun 

Mats Gärd, kommunalråd (C) i Strömsunds kommun 

Bo-Göran Danielsson, kommunalråd (C) i Bräcke kommun 

Anders Häggqvist, vice ordförande kommunstyrelsen (C) i Härjedalens kommun 

Jörgen Larsson, ledamot (C) i regionala utvecklingsnämnden 

Johannes Andersson, ersättare (C) i regionala utvecklingsnämnden 

Annica Lindström, ersättare (C) i regionala utvecklingsnämnden 

 

Powered by Labrador CMS