Företagarna i Bydalen är bestörta över fredagens domslut. Det kan kosta 40 miljoner att ansluta alla fastigheter som redan är anslutna till befintliga nät.
Företagarna i Bydalen är bestörta över fredagens domslut. Det kan kosta 40 miljoner att ansluta alla fastigheter som redan är anslutna till befintliga nät.

VA-dom kan kosta 40 miljoner i Bydalen

I fredags beslutade Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt att ogilla två turistföretags stämningsansökan mot Åre kommun, gällande en ny avloppsanläggning i Bydalsfjällen. Företagarna i dalen är bestörta över beskedet från domstolen.

Publicerad

- Vi tycker att fallet är solklart, men domstolen ogillar vår framställan. De anser att vår framställan är för luddig. Vi nådde inte fram, menar Lasse Sällström, vd för Höglekardalens Semesterby. 

Mark och miljödomstolen har gett Åre kommun rätt att tvångsansluta fastigheterna i Bydalenområdet till kommunens nya avloppsreningsverk. Det rör sig om en anslutningsavgift på 175 000 kr per fastighet.

Det kan kosta 40 miljoner att ansluta alla fastigheter som redan är anslutna till befintliga nät.

- Vi har redan det lokala avloppsnät som behövs och fastigheterna i trakten har redan betalat anslutningsavgift till de två nät som finns här, berättar Sällström.

Men hur kommer det att gå nu?

- Vi tvingas att betala en anslutning till och det kan innebära alvarliga ekonomiska konsekvenser för mitt företag.

Finns det liknande fall i landet?

- När Branäs skidanläggning stod inför en liknande situation gick kommunen in och tog över den befintliga anläggningen, berättar Lasse.

Vad menar du att Åre kommun borde gjort?

- Åre kommun har gjort på detta sätt för att täcka kostnader för det nya reningsverket. De borde ha tagit över anläggningarna från oss här i dalen innan december 2016. Då hade allt varit frid och fröjd nu, anser Lasse. 

Huvudförhandlingen stod i januari och i fredags förkunnades domen att stämningsansökan ogillas. Kommer ni att överklaga till Mark- och miljööverdomstolen?

- Ja om vi får prövningstillstånd. Annars känns det rätt hopplöst för oss, säger Lasse Sällström, vd för Höglekardalens Semesterby, till sist. 

Powered by Labrador CMS