Marie Nordmark, områdeschef på Länstrafiken Jämtland säger att pandemirestriktionerna gjort att Länstrafiken i Jämtlands prognos för tappade intäkter är på 11 miljoner kronor. Foto: Region Jämtland Härjedalen
Marie Nordmark, områdeschef på Länstrafiken Jämtland säger att pandemirestriktionerna gjort att Länstrafiken i Jämtlands prognos för tappade intäkter är på 11 miljoner kronor. Foto: Region Jämtland Härjedalen

Länstrafiken efter bussrestriktionerna - Områdeschef: “Prognosen är ett tapp på 11 miljoner”

LÄNET (JT) Coronapandemin har slagit hårt mot kollektivtrafiken. När Regeringen nu lättat på många av de allmänna restriktionerna och gått in i fas 3 i planen på att öppna Sverige går det att se hur pass hårt det slagit.

Publicerad

Den 15 juli togs restriktionerna för långväga bussresor bort. Sedan mitten av februari har restriktionerna gällt och har påverkat bussar i linjetrafik där linjesträckan varit på 15 mil eller mer. Under tiden som restriktionerna gällde fick bara hälften av en buss totala sittplatskapacitet beläggas. Marie Nordmark, områdeschef på Länstrafiken i Jämtland berättar att resandet med buss har gått upp och ned i samband med Regeringens och Folkhälsomyndighetens uppdateringar - samt i samband med det faktiska smittläget.

– Resandet har gått upp när corona har gått ner. Under den andra vågen av smittspridning gick resandet ner och vi har följt hur coronaläget uppfattas. Många människor har vant sig vid att jobba hemma och folk funderar på om de kommer jobba hemma fortsättningsvis. Därför funderar folk nog på hur det kommer påverka resandet med oss, säger Marie Nordmark.

Marie Nordmark säger att Länstrafiken trots restriktionerna lyckats hålla kollektivtrafiken fungerande under den nyckfulla tiden. Länstrafiken har via sitt avtal möjlighet att använda den reservkapacitet som finns och de har också chartrat extrabussar för att försöka se till att busstrafiken ska fungera.

– När det varit som mest aktivitet inom corona har det har varit avstämningar varje vecka med planering. Det har behövts mycket samarbete, säger Marie Nordmark.

Länstrafiken har periodvis varit nere i ett märkbart minskat resande och Marie Nordmark berättar att det såklart gjort att de tappat i intäkter.

– Vi har rekommenderat människor att inte resa med oss om de har andra möjligheter eller att välja andra avgångar. I perioder har vi varit nere i ett halverat resande och prognosen för oss är ett tapp på 11 miljoner kronor, säger Marie Nordmark.

Marie säger att det blir spännande att se hur det utvecklar sig och att Länstrafiken innan pandemin hade en ökning av resande med kollektivtrafik. Hon tror att det kan bero dels på turistresenärer men också på att människor blivit mer miljömedvetna.

– Vi har märkt ett stort ökat resande till turistdestinationer även under corona. Nu lättar restriktionerna lite vartefter och i och med den 15 juli får vi belägga långa resor med mer än femtio procent av sittplatserna. Vi följer fortsatt rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och det som kommer från regeringshåll, säger Marie Nordmark.

Det är inte bara för bussar i linjetrafik som det ska börja öppnas upp och Marie Nordmark berättar att Länstrafiken den 26 augusti kommer börja samordna färdtjänstresor igen.

– Den gruppen ska vid det laget vara vaccinerad. Den 26 augusti börjar ju skolan igen och då kan det bli svårt med kapacitet. De som har färdtjänst kanske reste mindre under pandemin men nu när de är vaccinerade vill de ut och resa, säger Marie Nordmark.

Powered by Labrador CMS