Riksantikvarieämbetet kritiserar planerna för Gustav III Torg

ÖSTERSUND (JT) Kommunens och Diös planer för Gustav III Torg (Busstorget) har kommit ett steg närmare förverkligande i och med att detaljplanen godkändes i juni, men stöter nu på ytterligare kritik.

Publicerad

De planer som finns för torget innebär relativt höga byggnader för kontor, bostäder och hotell. Till tidigare kritiker hör Jamtli och Länsstyrelsen och precis som tidigare kritiker är det volymen som är störande för Riksantikvarieämbetet.

Miljön kring torget har utmärkts som riksintresse och i det sammanhanget pekas på staden som residensstad speglande svenskt stadsbyggande sedan 1700-talets slut och en strävan att utveckla handel och förvaltning samt järnvägens betydelse för stadsutvecklingen under slutet av 1800-talet. Vidare parkerna “med inslag av grönska och stadens anblick och silhuett samt utblickarna mot Storsjön och det omgivande landskapet”.

Ett genomförande av detaljplanerna för torget innebär enligt Riksantikvarieämbetet en påtaglig skada för riksintresset och som de formulerar sig: ”Riksantikvarieämbetet bedömer att den föreslagna bebyggelsens höjd kommer att försvåra möjligheterna till utblickar mot Storsjön och omgivande landskap i väster och söder."

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS