1 900 protesterar mot planerna för Gustav III Torg

ÖSTERSUND (JT) Sedan en dryg månad finns det en hemsida med namninsamling mot kommunens och Diös planer för Gustav III Torg (Busstorget). Protesterna är nu uppe i ungefär 1 900 personer, men någon folkomröstning är inte aktuell.

Publicerad Senast uppdaterad

Det var 15 juli som arkitektstudenten Olle Björkebaum tillsammans med Stadsmiljögruppen lanserade en hemsida (www.stadsmiljogruppen.se). Där har de som vill kunnat protestera mot den detaljplan som antogs 21 juni och som gör det möjligt för kommunen och Diös att bygga hotell, kontor och bostäder på torget.

Vad blir nästa steg för din del?

-Det har jag inte ens funderat på, utan jag ska först höra vad medlemmarna i Stadsmiljögruppen tänker, svarar Olle som är nöjd med resultatet av hemsidan där alltså 1 900 personer protesterat:

-Intresset har varit stort, folk har skrivit under, inte bara i Östersund utan runt om i Jämtland så frågan har varit angelägen för många. Att 1 900 har skrivit på är ett tecken på att intresset varit så pass stort att det lockar folk i tusental, det är ett intresse man kan bygga på senare och sätta frågor om stadsbyggnad och arkitektur på den politiska agendan, inför nästa val kanske, säger Olle.

Arkitektstuderande Olle Björkebaum har länge tänkt göra ett eget förslag till hur torget ska se ut. Foto: Privat
Arkitektstuderande Olle Björkebaum har länge tänkt göra ett eget förslag till hur torget ska se ut. Foto: Privat

Du har tidigare sagt att det är risk för en utveckling där Östersund blir en arena för aggressiva exploatörer. Så det här kanske skickar lite andra signaler, att det finns en opinion mot byggplaner?

-Ja, att det finns ett intresse för de här planerna. Kommunens stora fel är att man inte sett opinionen som en resurs för att kunna skapa en diskussion kring hur vi ska utforma vår stad, utan man har sett den som ett problem, svarar Olle Björkebaum.

Under tisdagen 17 augusti hade Stadsmiljögruppen ett möte. En av dess medlemmar är den tidigare landsantikvarien Sten Rentzhog, som beskriver mötet så här: -

Vi gick igenom alla byggnadsfrågor som är aktuella och försökte göra en handlingsplan om hur vi bäst ska kunna påverka den fortsatta planeringen. Sedan konstaterade vi att ett par tusen personer skrivit på protestlistan. I det här läget är det viktigt att de inte tappar modet, utan fortsätter att behålla sitt engagemang och känner att de kan göra någonting. Så nu ska vi skicka ut information, en sammanfattning av läget och sedan tänker vi försöka arrangera ett möte där man kan samla dem, senare i höst.

Hur ser ni på utvecklingen kring Gustav III Torg?

-Där avvaktar vi vad som ska hända, med de överklaganden som har kommit. -Det här uppdämda intresset för stadsmiljön som har kommit till utlopp nu, den frustration det här har väckt, borde få politikerna att inse att de måste öppna för en mer allmän diskussion och för planering i ett längre perspektiv. Om vi nu har så många som engagerar sig är det väl ändå en tydlig signal att man måste ta större hänsyn.

Du tycker inte att man tar protesterna på allvar?

-Nej, det har man väl inte gjort, svarar Sten Rentzhog som anser att pandemin försvårat Stadsmiljögruppens möjligheter till diskussion:

-Vi hade beslutat att arrangera ett antal seminarier då vi skulle bjuda in allmänheten och naturligtvis berörda inom kommunen att diskutera olika frågor, till exempel vad det är som är värdefullt och ger staden attraktivitet och särdrag som vi måste vara rädda om. Varför den ser ut som den gör, i ett längre tidsperspektiv. Hur man gör i andra städer. Men de blev inte av och vi vet fortfarande inte när man kan samla folk, säger Sten Rentzhog.

Sten Rentzhog som representerar Stadsmiljögruppen anser att det engagemang som visats borde ge en signal till politikerna att visa större hänsyn.. Foto: Torbjörn Aronsson
Sten Rentzhog som representerar Stadsmiljögruppen anser att det engagemang som visats borde ge en signal till politikerna att visa större hänsyn.. Foto: Torbjörn Aronsson

Ett av de spår Olle Björkebaum fristående från Stadsmiljögruppen haft planer på att följa var att gå vidare till en folkomröstning, men de planerna säger han sig nu ha övergett eftersom det behövs ett stort antal röster för att det ska vara realistiskt och resultatet blir sedan ändå bara rådgivande. Det kan tilläggas som en jämförelse att 1970 när det samlades in 8 469 protester mot rivningen av Rådhusflygeln i Östersund drevs beslutet att riva flygeln ändå igenom.

-Vi ser ett större syfte i att skapa diskussion och dialog om vad en bra stadsmiljö i Östersund kan vara och nu har vi en större plattform för att göra det, tillägger Olle Björkebaum som med intresse tagit del av arkitekten David Grahn Hellbergs alternativa förslag till utformning av Gustav III Torg.

-Det är bara bra om det lyfts fram fler förslag.

Kommer du att utforma ett eget förslag?

-Det har länge varit min tanke, men vi får se vad mitt schema tillåter.

Powered by Labrador CMS