Mats Jacobsson visar veteranbilarna till parkeringsplatserna.
Mats Jacobsson visar veteranbilarna till parkeringsplatserna.

Veteranbilscafé i Brynje lockade över tvåhundra klassiska bilar

ÖSTERSUND (JT) Fru Julianas Gårdscafé i Brynje ställde till med vetaranbilscafé under onsdagen. Det blev en välbesökt tillställning med ungefär 450 personer på plats, 203 veteranbilar och ungefär femtio nyare ekipage.

Publicerad

Gösta och Helen Persson var några av de första som kom till Fru Julianas i onsdags i förra veckan. De rullade dit i en röd A-Ford och var nöjda över att få en kopp kaffe och en tunnbrödstut.

– Det är som en tradition det här. Vädret blev dessutom så fantastiskt, säger Gösta Persson.

Vad är det då för årsmodell på A-Forden?

Gösta Persson rullade in i sin A-Ford årsmodell 1931.
Gösta Persson rullade in i sin A-Ford årsmodell 1931.

– Samma som på den här gubben! 1931, säger Gösta, pekar på sig själv och skrattar.

Monica och Mats Jacobsson driver Fru Julianas Gårdscafé och berättar om hur viktig miljön, vännerna och djuren är för att anordna tillställningar av den här typen på caféet.

– Vi gör det ju därför att det är väldigt roligt och därför att vi kan. Den här gammeldags miljön och djuren är ju liksom basen för allting. Dessutom hade vi inte klarat att hålla i gång om det bara varit vi två så det är tack vare att vi har så många som ställer upp som vi kan köra, säger Mats Jacobsson.

Det märks på folket som kommer till Fru Julianas att många känner varandra. Vissa är stammisar och för andra är det första gången.

– Vi märker att folk uppskattar det vi har. Vi har det här gårdscaféet en gång i månaden och det är härligt när det kommer folk, säger Monica Jacobsson.

Mats och Monica Jacobsson driver Fru Julianas Gårdscafé och var nöjda efter veteranbilsträffen.
Mats och Monica Jacobsson driver Fru Julianas Gårdscafé och var nöjda efter veteranbilsträffen.

Vid 18-tiden börjar veteranbilarna rulla in och fylla parkeringsplatserna kring gården i Brynje. En rosa Buick Electra 225 från 1962 svänger upp för att parkera och ur den kliver Örjan Odin och Christer Borgsten. De har kommit för att dricka en kopp kaffe men också för det som kanske är viktigast:

– Vi ska visa upp Electran och titta på andras bilar. Glåm lite. Det är nästan viktigast det, säger Örjan Odin.

Kenneth Andersson var parkeringsvakt för dagen och säger att det finns ett uppdämt behov för den här sortens tillställningar.

– I dag kanske det kommer hundrafemtio bilar. Det var tvåhundrafemtio i Tängtorpet häromveckan och då tror jag att arrangörerna blev lite överraskade, säger Kenneth Andersson.

Totalt kom det ungefär 250 bilar till Fru Julianas Gårdscafé denna onsdagskväll där 203 var veteranbilar. Dagen efter berättar Monica Jacobsson att det var en väldigt lyckad tillställning.

– Vi har gått i finvädret och städat lite. Folk verkade nöjda och vädret var toppen. Nu hoppas vi på att kunna hålla söndagscaféet öppet, säger Monica Jacobsson.

Örjan Odin och Christer Borgsten kom till Brynje i en rosa Buick Electra 225, årsmodell 1962.
Örjan Odin och Christer Borgsten kom till Brynje i en rosa Buick Electra 225, årsmodell 1962.

Powered by Labrador CMS