Den invasiva bäckrödingen. Foto: Jörgen Wiklund // SLU:s bildbank.
Den invasiva bäckrödingen. Foto: Jörgen Wiklund // SLU:s bildbank.

Bäckrödingen på väg att utrotas från Brunfloviken

ÖSTERSUND (JT) Projektet med att få bort den invasiva fiskarten , Bäckröding har bara pågått i ett år men visar redan stora framsteg. Nya metoder har testats i bland annat Brunfloviken.

Publicerad

– Vi är på god väg, det har gett otroligt bra resultat så vi har höga förhoppningar, säger projektets Gunnar Öhlund.

Bäckrödingen är en invasiv fiskart och kommer ursprungligen från Nordamerika. Den har funnits i Sverige sedan 1800-talet och är idag spridd över hela hela landet, i bäckar och olika vattendrag. Man är orolig för hur den ska påverka den biologiska mångfalden och för att den ska skapa hybrider med den inhemska rödingen.

Gunnar Öhlund är forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Bäckrödingprojektet är ett samarbete mellan universitetet, de lokala fiskevårdsföreningarna och tre Länsstyrelser (Jämtlands, Västernorrlands och Västerbottens).

– Vi kombinerar två olika metoder. Det ena är plantering av öringyngel. Vi planterar ut dem i stor mängd för att trycka tillbaka bäckrödingen. Sedan gör vi elfiske, säger Gunnar. Elfisket görs genom ett batteriaggregat som bärs på fiskarens rygg. Från den finns en stav som skapar ett spänningsfält i vattnet och gör att fisken inom fältet bedövas. Då kan man plocka bort bäckrödingar och lämna kvar övriga fiskar.

– Just nu är vi fortfarande i ett försöksstadium. Det finns nog ingen som tror att vi kan utrota bäckrödingen överallt eftersom att den är så spridd. Däremot kan man plocka bort den i områden där det finns särskilt många säger Gunnar.

I Brunfloviken har projektet samarbetat med Storsjö Fiskevårdsområde och där är bäckrödingen nära att bli utrotad.

Powered by Labrador CMS