- Lite spännande, jag hade aldrig känt det iskalla vattnet förut. I början var det chockartat och jag kunde inte prata och hyperventilerade en stund, sen gick det bra, menar Tilly Åström i 9A, Kastalskolan i Brunflo.
- Lite spännande, jag hade aldrig känt det iskalla vattnet förut. I början var det chockartat och jag kunde inte prata och hyperventilerade en stund, sen gick det bra, menar Tilly Åström i 9A, Kastalskolan i Brunflo.

Iskallt när brunfloelever övade

Årskurs nio på kastalskolan i Brunflo övade livräddning ur isvak.

Publicerad

Sol från klarblå himmel, minus fem grader i luften och måttlig vind. Men i vattnet var det iskallt för de 60 elever ur årskurs nio på Kastalskolan som passade på att ta ett frivilligt dopp i Brunfloviken.

- Det var ganska skönt i vattnet, det hade kunnat vara värre, menar Filip Overud som går i 9A på Kastalskolan.

Han tog mod till sig och klev ut i den uppsågade vaken i småbåtshamnen i Brunfloviken. Efter doppen småsprang de flesta till omklädningsrummet och värmen.

- Underbart att det finns en bastu här så jag får tina upp, menar Filip.

Detta är en tradition som skolan hållit på med i 20 år.

- Jag startade friluftslivsprofilen på Kastalskolan 1999 och våren 2001 var första gången vi badade isvak med eleverna. Det är viktigt att ungdomarna får testa att rädda sig själva med isdubbar, säger Martin Persson idrottslärare på skolan och fortsätter. Bada i isvak ingår inte i kunskapskraven men alla får lära sig under ordinarie idrottslektioner att hantera isdubbar, kasta livlina, hjärt- och lungräddning samt livräddning i badhuset. De som lär ångra sig är de som inte isbadat.

Tjugo minuter efter att killarna i 9A badat och dragit sig upp ur det kalla vattnet var det dags för klassens tjejer att testa.

- Det var nervöst i början av dagen, men när jag väl stod där på isen vid vaken kände jag mig lugn. De andra som hoppade i före mig hade det gått bra för, då tänkte jag att det fungerar, säger Tilly Åström

Hur var det att ta klivet ut i vaken?

- Lite spännande, jag hade aldrig känt det iskalla vattnet förut. I början var det chockartat, jag kunde inte prata och hyperventilerande en stund, sen gick det bra, menar hon.

Innan ni fick komma var ni tvungna att säga era namn, klass och personnummer.

- Ja, och be våra lärare ”Snälla Martin och Therese får jag komma upp”. Jag kunde varit kvar några minuter till det var som om det inte kändes så kallt, kroppen vande sig, berättar Tilly.

Filip har lite liknande upplevelse som Tilly.

- Lite nervös innan, men när det funka för alla andra kände jag mig lugn. Jag frös lite om tårna men annars var det ok. Efter bastun kändes allt som vanligt, berättar Filip.

Hur var årets upplaga?

- De var koola, lugna och sansade. Alla fattar att detta är på riktigt och alla är seriösa. Andra år har det varit fler som hojtat och skrikit när de kommit i vattnet, berättar läraren Martin.

Under alla år har isvaksbadet fungerat bra, utan några incidenter.

- Det handlar om mental förberedelse, att ha varit på plats och sett andra komma upp ur vaken. Några sexor är lite smått irriterade, då de inte får bada då de kommer ner hit för att titta på, berättar Martin.

Är det vanligt att skolor i länet ordnar med isvaksövningar?

- Det är fler och fler skolor som badar i isvak. Men vi var rätt ensamma när vi började för 20 år sedan. Men nu är det flera skolor som gör det, nämner han.

Vad är kärnan i isvaksbadet?

- Vårat viktigaste budskap är: Var noga med vilken is du går ut på. Kolla hela tiden tjockleken. Det är tungt att dra sig fram på isen om man går igenom. Det handlar om liv och död, det är på riktigt, lyder Martin Perssons budskap.

Hur sammanfattar ni era bad i isvaken?

- Det var en rolig upplevelse, jag hade ångrat mig om jag inte varit med på det. Jag tycker att alla borde göra det. Det är bra att lära sig om man skulle gå igenom isen på riktigt, anser Filip Overud.

- Jag är nöjd och känner mig modig som övervann mina rädslor inför detta. Det är intressant att ha testat, det handlar om liv och död och det är bra att ha tränat på detta, avrundar Tilly Åström vårat samtal i småbåtshamnen i Brunflo.

Powered by Labrador CMS