Dragspelet är det optimala instrumentet, tycker Elias Persson. Foto: Privat
Dragspelet är det optimala instrumentet, tycker Elias Persson. Foto: Privat

Två spelmän från Häggenås får Bröderna Lindqvists stipendium

LÄNET (JT) Varje år sedan 2013, med undantag för coronaåret 2020, har Bröderna Lindqvists insamlingsstiftelse delat ut stipendier till musiker som med spelglädje och musikalitet för bröderna Lindqvists anda vidare. I år gick det till två musiker från Häggenås, Lars Håkan Eriksson och Elias Persson.

Publicerad

Det var 2012 som företagarna Mats O Sundqvist och Curt Sillström samlade företagare för att bilda en stipendiefond inför Folke Lindqvists 80-årsdag. Nu har den tionde och den elfte stipendiaten utsetts, nämligen Lars Håkan Eriksson från Norderåsen och Elias Persson från Österåsen, båda Häggenås.

Lars Håkan spelar fiol och har länge haft en egen orkester som gett ut tre CD. Sedan 2012 är han även med i den norsk-svenska gammeldansorkestern Grenslåt.

Lars Håkan Eriksson från Norderåsen är en av de nya stipendiaterna. Foto: Privat
Lars Håkan Eriksson från Norderåsen är en av de nya stipendiaterna. Foto: Privat

-Förutom Bröderna Lindqvist har jag också haft en annan förebild, fiolspelmannen Yngve "Ludgo-Pelle"Pettersson (1927-2004) och idag är jag ägare till hans fiol, säger Lars Håkan Eriksson.

Elias Persson är en ung dragspelare som följer i farfars fotspår och vill bevara den svenska dragspelskulturen. Han menar att dragspel är ett instrument med många möjligheter med vilket han får uttryck för sina känslor.

-Dragspelet är det optimala instrumentet tycker jag, jag får ut så mycket glädje av dragspelet och främst alla härliga personer runt om i dragspelsvärlden!, säger Elias Persson.

Stipendiegalan hålls enligt traditionen på Gamla Teatern och i år blir det dags på lördag 2 oktober. Då kommer även fyra av de tidigare pristagarna att medverka: Lars Eriksson, Odd Arne Halaas, Lill Petter Röstad och Peter Roos.

Powered by Labrador CMS