Ragundas kommunalråd Mikael Westin (C) vill att den fortsatta fiberutbyggnaden i Ragunda upphandlas. Samtidigt hotar Servanet med stora konsekvenser för deras kunder i Ragunda om avtalet inte förlängs.
Ragundas kommunalråd Mikael Westin (C) vill att den fortsatta fiberutbyggnaden i Ragunda upphandlas. Samtidigt hotar Servanet med stora konsekvenser för deras kunder i Ragunda om avtalet inte förlängs.

Servanets varning till Ragunda kommun: Kunder i Ragunda blir utan anslutning om avtalet inte förlängs

RAGUNDA (JT) Kommunalrådet Mikael Westin (C) vill upphandla den fortsatta fiberutbyggnaden i Ragunda kommun. Samtidigt hotar Servanet med att kunder kan bli utan anslutning om avtalet inte förlängs.

Publicerad

Så sent som den 10 juni i år avslog kommunstyrelsen ett förslag om att avsluta samarbetet med Servanet och istället upphandla en ny aktör.

Men nu är frågan uppe på bordet igen.

Orsaken är de EU-pengar som Länsstyrelsen har delat ut till Ragunda kommun på närmare fem miljoner kronor.

– Det står ganska klart och tydligt. Gör vi ingen upphandling så förlorar vi stödpengarna, och det har vi inte råd med, säger Mikael Westin till Jämtlands Tidning.

Samtidigt har Servanet blivit allt mer ihärdig i sina försök att få till ett nytt avtal med Ragunda kommun. Bara i sommar har två skrivelser skickats in till kommunen. Budskapet har varit att Servanet nu vill ha svar på om deras avtal med kommunen ska förlängas eller upphöra att gälla från och med årsskiftet.

Ragunda har inte svarat på skrivelserna.

I ett tredje brev (daterat till den sista augusti) höjer Servanet temperaturen ytterligare. Företrädda av en advokatbyrå uttrycker Servanet oro för vad som skulle ske om avtalet upphör att gälla den 31 december.

Risken beskrivs då som “överhängande” att enskilda kunder “blir stående helt utan anslutningar per den 1 januari 2022”.

Detta då Ragunda kommun står utan aktivt nät i stora delar av kommunen.

Advokatbyrån påpekar bland annat att Ragunda kommun skulle behöva teckna nya avtal med fiberföreningar, köpa in aktivutrustning av UPS (som i dagsläget ägs av Servanet) och en mängd andra åtgärder.

Man påpekar också att kommunen inte kommer att kunna nå sina medborgare i Bispgården med en ny anslutning eftersom fiberinfrastrakturen ägs av Sundsvalls Elnät. I så fall skulle Ragunda kommun behöva hyra in sig hos Servanet.

Mikael Westin är inte främmande för att Servanet kan få fortsätta att bygga ut fiber i Ragunda – men inte utan upphandling.

– Det ska vara en regelrätt upphandling och då kan det så klart bli så att Servanet vinner den. Det är jag öppen för, säger Mikael Westin, som inte har gjort någon hemlighet av att han är missnöjd med det nuvarande upplägget.

På ett kommunfullmäktigemöte i november förra året uttalade han sig om att “det är som en kran mellan ServaNet och Sundsvall Elnät” samt att ”det är klart att man justerar balansräkningen med att skicka fakturor från Sundsvall Elnät”.

Något som fick Servanet gå i taket och anklaga Westin för att “sprida konspirationsteorier”.

Westin stödjer sig bland annat på den ekonomiska genomgång som Ragundas tidigare kommunchef Peter Ladan presenterade i vintras. Hans granskning visar att Servanets fiberutbyggnad i Ragunda kommun hittills har kostat 22 miljoner kronor för mycket.

– Det är solklart att det har blivit väldigt dyrt jämfört med andra projekt. Det visar ju också Peter Ladans uträkning, säger Westin.

En artikel om Peter Ladans granskning publicerades i Jämtlands Tidning den 4 mars 2021.

Socialdemokraterna har under ledning av oppositionsrådet Jonas Nilsson hela tiden haft åsikten att det är bäst att förlänga avtalet med Servanet.

Nu är det – återigen – upp till kommunstyrelsen att besluta i frågan. Den här gången kan vi dock förvänta oss ett slutgiltigt svar.

– Det byggs för fullt i Ragunda och vi är i ett läge där vi måste säkra upp fiberutbyggnaden. Därför är det här väldigt frustrerande, säger Mikael Westin.

Den tidigare kommunchefen Peter Ladan har riktat stenhård kritik mot Servanet. I en granskning pekar han på att utbyggnaden har kostat skattebetalarna minst 22 miljoner kronor för mycket.
Den tidigare kommunchefen Peter Ladan har riktat stenhård kritik mot Servanet. I en granskning pekar han på att utbyggnaden har kostat skattebetalarna minst 22 miljoner kronor för mycket.

Powered by Labrador CMS