Sören Monvall som också är fritidsmusiker är kritisk till att Telia tog bort den fasta telefonin utan ha en lösning för alla fastigheter. Flera hushåll i Kall har fortfarande efter snart fyra år inte fungerande telefoner.
Sören Monvall som också är fritidsmusiker är kritisk till att Telia tog bort den fasta telefonin utan ha en lösning för alla fastigheter. Flera hushåll i Kall har fortfarande efter snart fyra år inte fungerande telefoner.

Telefonerna fungerar fortfarande inte i Kall

KALL (JT) 2018 klippte Telia den fasta koppartråden för telefoni för fastigheter i Kall. Fortfarande efter snart fyra år har flera fastigheter i västra Kall ingen fungerande telefonteknik. Detta trots att Telia lovade fastighetsägarna att de skulle få både billigare och bättre telefoni med ny teknik.

Publicerad

En som reagerar mot Telias nonchalans är Sören Monvall som äger en släktgård i västra Kall.

– Kritiken är den att Telia avslutar en teknik som fungerat i alla tider, utan att ha testat om den nya tekniken verkligen fungerar för alla. Nu när det inte fungerar har man inget alternativ, säger Sören Monvall.

Han uppskattar att cirka 50 till 100 fastigheter har drabbats av sämre service i och med att koppartråden togs bort.

– Det är inte så många abonnenter för Telia och det är säkert därför de gör så här. Det skulle bli ett helsikes liv om man gjorde det här nere där jag också bor i Upplands Väsby. Men om alla ställer sig och skriker i centrala Kall så är det ingen som lyssnar, säger Sören Monvall.

När Telia 2018 tog bort den fasta telefonin erbjöd man fastighetsägarna en ny luftburen teknik, där bolaget lovade att det skulle bli både billigare och bättre.

­– När de skulle få oss att gå med på det här, sa de att det skulle bli billigare för 99 kronor i månade skulle vi få telefoni, men det gick något år så höjde Telia priset till 169 kronor och nu höjer de igen till 249 kronor. Dessutom fungerar det inte överallt, säger Sören Monvall.

– För boende i västra Kall har det blivit både dyrare och knepigare att hantera telefoni och det fungerar fortfarande inte fullt ut. De som bor permanent har lyckats med egna satelliter och egna tekniska lösningar, säger Sören Monvall.

Han är också engagerad i Åre kommuns projekt ”Full täckning” men han anser att det inte borde vara en kommunal angelägenhet att ordna med bredband och telefoni.

– Det är ju ett sätt att komma runt problemen att kommunen får ta tag i det. Jag är så gammal att jag var med när mina föräldrar fick telefon och då fick alla fast telefoni oavsett var man bodde och till samma pris. På den tiden var Telia angelägna om att alla fick tillgång till service. Om alla kunder kunde betala en tia eller tjuga ett par år skulle det bli möjligt för områden som Kall att få fungerande telefoner. Det behövs fler master, säger Sören Monvall. Han konstaterar också att ny infrastruktur är viktig för inflyttning och landsbygdsutveckling.

– Det är viktigt för inflyttning att det finns fungerande bredbandsteknik. När man drog fiber i Kall stoppade man där asfaltsvägen tog slut och det är få människor som bor på sträckan bortanför asfalten, det är kanske tio mil där det fortfarande inte är löst för alla hushåll och fastigheter, avslutar Sören Monvall.

Powered by Labrador CMS