Bräcke kommun har fått 82 medborgarförslag i ett svep att hantera.

Skickade in 82 medborgarförslag med stöd av AI

BRÄCKE (JT) Viss förtvivlan råder bland Bräckes tjänstemän, som nu har fått 82 medborgarförslag att hantera. Inskickade med stöd av AI.
– Hade jag fått gå upp i talarstolen så hade det här inte behövts, säger Daniel Toresson, som ligger bakom förslagen.

Publicerad Senast uppdaterad

Toresson var tidigare medlem i Centerpartiet men är nu politiskt oberoende ersättare i fullmäktige. 

Och väldigt engagerad i kommunens förehavanden. 

Kanske framför allt genom många inlägg i den populära Facebookgruppen “Politik i Bräcke”. 

Nu har han skickat in 82 medborgarförslag i ett svep. 

Kommunalrådet Rickard Nilsson (S) medger att många är både välskrivna och relevanta, men konstaterar också:

– Vi kommer behöva ha ett eller två extra fullmäktige för att hantera allihopa. Och det kommer att kosta mycket pengar. Totalt 200 000 kronor, enligt den information jag har fått. Den personal som ska bereda förslagen får dessutom lägga undan andra viktiga arbetsuppgifter, säger han.

“Jag är för medborgarförslag men i den här mängden och på det här sättet så blir det väldigt svårt att hantera”, säger kommunalrådet Richard Nilsson (S).

Är det inte bra med engagemang från kommunmedborgarna?

– Jo, absolut. Jag är för medborgarförslag men i den här mängden och på det här sättet så blir det väldigt svårt att hantera. Jag är ganska övertygad om att de är AI-generade.

JT kontaktar mannen bakom förslagen. 

Har du använt AI för att få fram förslagen?

– Inte alla. Jag har tagit stöd av AI för att skriva förslagen, men AI skriver inte dina frågor helt på egen hand. Det måste finnas en frågeställning och du måste själv lägga till fakta, säger Daniel Toresson.

Medborgarförslagen har alla samma layout. Här är ett av förslagen.

Här är några av förslagen (som i sin layout är utformade samma sätt): 

* Rusta upp Torpet i Bräcke.

* Åtgärdsplan mot social dumping.

* Striktare upprätthållande av allmän ordning i centrala Bräcke.

Daniel Toresson igen:

– Det här är ingen aktivism av mig. Inget förslag är oseriöst. Torpet var jag till i somras och såg bland annat sönderslagen belysning. Där behövs en översyn. 

Toresson uppger att bakgrunden till de många medborgarförslagen är att han inte har fått göra sin röst hörd i fullmäktige. 

– Hade jag fått gå upp i talarstolen så hade det här inte behövts. Men det har jag inte fått göra på tre år. Trots att det inte finns något tydligt i lagtexten som nekar mig att tala. 

Toressons aktion har vållat så stora administrativa problem för Bräcke kommun att man nu överväger att slopa möjligheten att skicka in medborgarförslag. 

– Det finns kommuner som har gjort det. Då erbjuder man andra sätt för medborgare att göra sin röst hörd. Det kan handla om förslag som läggs upp på kommunens hemsida och som tas upp om de får tillräckligt många röster. Vi har en arbetsgrupp som tittar på hur vi ska göra framöver, men vi får ju stora problem när det blir så här många förslag på en gång, säger Richard Nilsson. 

Powered by Labrador CMS